История на марката Suunto

17
Добави коментар
vandv
vandv

История на марката Suunto

Компанията Suunto е създадена през 1936 година от Томас Вохлонен, който дълги години се опитва да се справи с проблема с неточността на традиционните компаси и липсата на стабилна работа на иглата в тях.

Инженерът с иновативно мислене Вохлонен открива и патентова производствен метод за по-стабилна игла и оптимизира нивото на точност. През 50-те години на 20 век той произвежда полеви и морски компаси. От компанията изнасят такива продукти в над 50 държави по света, сред които Канада и САЩ. Първият морски компас – Suunto K-12 – е пуснат на пазара през 1953 година

През 1960 година гамата от компаси на компанията се разраства и Suunto представя първите си водолазни компаси. Британски гмурец носил компас на ръката си и открил, че устройството работи под вода. Благодарение на неговия опит в бизнеса се появява нова категория продукти.

Интересен момент от историята на фирмата е представянето през 2004 година на Suunto D9, иновативен уред, който комбинира водолазен компютър и дигитален компас. Първата колекция от висококачествени спортни часовници – Suunto Elementum – е представена през пролетта на 2009 година. Тя е предназначена за хора с интереси в областта на плаването, гмуркането и заниманията сред природата, за които е важна комбинацията от стил и функционалност.

Днес Suunto е водещ производител на спортни инструменти за тренировки, гмуркане, планинско катерене, колоездене, каране на ски, плаване и голф. Компанията е получила награди за техния дизайн и точност. Часовниците с тази марка се отличават с естетичен стил и функционалност. Притежават технологии, чрез които атлетите се осведомяват за постиженията си, а това им помага и да ги подобрят. Suunto е дъщерна фирма на базираната в Хелзинки корпорация Amer Sports, към която спадат марките Wilson, Salomon, Atomic, Precor, Arc’teryx и Mavic.