10 факта за розовия цвят, които може би не знаете…

37
Добави коментар
BORIME4KA
BORIME4KA

,

Факт  No 1.

Млякото на хипопотама (превод от гръцки „речен кон“) е розово.  Потта му пък става тъмно розова, ако го ядосате, а също така предпазва и кожата му от слънчево изгаряне. Нарича се „кървава пот“, въпреки че не съдържа кръв. Храносмилателният канал на хипопотама достига дължина 60 м. Обикновено плюшените хипопотамчета са в розов цвят.

Факт  No 2

Автомобилната марка коли „Фиат“ е изработила специална Барби-версия на  Фиат 500. Розова количка, на която кристални камъчета блестят върху детайли в интериора, по външните рамки на стъклата и антената, също с кристали е очертан и известният силует на куклата върху страничните колони. Бутиковата кола има собствена луксозна покривка с изображение на Fiat 500 от 60-те и автограф на Barbie®. Повече информация може да откриете тук.

Факт No 3

По времето на Втората Световна война мъже, лишени от свобода по обвинения в хомосексуализъм са били принудени от нацистите да носят розов триъгълник. В концлагерите хомосексуалистите са били отделяни, с липса на каквато и да е възможност за приятелство с други затворници.  Днес, в хомосексуалните среди розовият триъгълник, обозначаващ сексуалното предпочитание се носи с гордост.

Факт No 4

„Розовата дама“ е алкохолна напитка, която е доста лека в сравнение с други, по-силни коктейли.
Пинк Лейди всъщност се приготвя лесно и бързо. Необходими са ви само джин, applejack, лимонов сок, гренадин, 1 яйчен белтък и черешка за стил.
Наздраве!

Факт No 5

Розовата игуана е идентифицирана за първи път през 1986 година, а е призната като отделен вид през 2009 година.Този ценен и рядък вид животно се среща само на остров Галапагос, по крайбрежието на Еквадор. Бъдещето на този вид е под въпрос. Тяхната численост  е доста малка. Учените смятат, че котките живеещи на острова застрашават розовата игуана, изяждайки нейните бебета. Да се надяваме природозащитниците да предотвратят тази заплаха в най-скоро време.

Факт No 6

В тайландския слънчев календар вторник е денят на розовия цвят. Всеки може да носи розово във вторник, а всеки, роден във вторник може да приеме като свой цвят – розовия.

Предполагам, че единственото изключение е  25.02.1985 –  понеделник Ето още една причина да обичам толкова много тази екзотична страна.

Факт No 7

Розовата къща (La Casa Rosada), известна като „Каса де Габиерно“ („Правителственият Дом“) или Palacio Presidencial („В президентския дворец“), е официалното седалище на изпълнителната власт на правителството на Аржентина. Когато не работи в Casa Rosada, председателят пребивава в провинция в Буенос Айрес.

През 1995 годинa Мадона засне клипът на песента „Не плачи за мен, Аржентина“ от балкона на „Розовата къща“.

Факт No 8

„Виждането на розови слонове“ е евфемизъм за халюцинация, причинена от алкохол. Терминът за пръв път е въведен от Джек Лондон през 1913.

По-късно концепцията е използвана от Дисни за анимационния филм Dumbo, в който главният персонаж случайно се напива и вижда парад от розови слонове.

Факт No 9

През 1920 година в западната култура е съществувала практика за използвани цветове при децата, базирани по полов признак. От тогава  до 1940-та, розовото  е считано, че е подходящо за момчета, тъй като е  близък до мъжествения червен цвят, а синият – подходящ за момичетата, защото е по-деликатен и нежен, свързан с Дева Мария.
От 1940-та година насам, обществената норма в облеклото очевидно е обърната така, че розовото се е превърнало в подходящ цвят за момичетата, а синият за момчетата. Практика, която продължава и в 21-ви век.

Факт No 10

„Розовите пари“. С увеличаването на правата на гей движението, процъфтява индустрията в много части на западния свят, като например САЩ и Обединеното кралство. Много от фирмите вече проявяват специално внимание към хомосексуалните клиенти, предлагащи услугата „розови пари“, включително в нощни клубове, магазини, ресторанти и дори в таксита. По света има „розови пари“  на стойност 350 милиарда евро в най-различни сектори – особено като развлечения и потребителски стоки. Икономическата мощ на „розовите пари“ е разглеждана като положителна сила за гей общността, създаваща „самостоятелно финансова идентификация“, която помага на гейове и лесбийки от цял свят да се чувстват като част от една общност.

И на финал ще завърша с най-популярния розов символ на света.

Розовата панделка – символ на кампанията срещу рака на гърдата. В световен мащаб, благодарение на огранизаторите от Avon, могат да бъдат закупени продукти с характерната розова панделка като лого, с цел процент от продажбите да се даряват в Световната асоциация за лечение на рака на гърдата. Целите на кампанията са да се ангажира вниманието на потребителите и обществото да се пребори със заблудата, че болестта е нелечима. Световно известни марки като Estée Lauder, Ralph Lauren, Reebok, Lee, Tommy Hilfiger,  McDonalds и много други проявиха инициатива и реализираха партньорство със Световната асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, чрез своите облекла и продукти.

Заради каузата се организират дори благотворителни мачове и състезания.

Реклама:

Google+ Подобни публикации