Фън шуй съвети за градината

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

За фън шуй градината е също толкова важна част от дома, колкото и стаите в него. Добрият фън шуй в градината носи късмет и благоденствие на стопаните, грижи се за тяхното настроение и за хармоничните им отношения. Полезни фън шуй съвети за градината.

Основни фън шуй правила за градината

Според фън шуй в градината трябва да има баланс и разнообразие – само тогава положителната енергия ще успее да повлияе за благополучието на дома. Важно е всички божествени животни да присъстват в градината под една или друга форма. Драконът може да се преобрази в алпинеум от ляво, тигърът – в няколко ниски храсти от дясно, костенурката да бъде заместена с дърво или беседка зад къщата, а фениксът се нуждае единствено от простор пред дома.

За да привличате чи, фън шуй съветва редовно да полагате грижи за градината. Не оставяйте окапали листа, изсъхнали клони или повехнали цветове – това се отразява зле не само на енергийния поток, но и на здравето на растенията. Освен това се постарайте да „наредите“ градината така, че да има както слънчеви, така и сенчести места, за да балансирате силите на ин и ян.

Разнообразието на линии, форми, светли и тъмни сектори в градината е от значение за добрия фън шуй, тъй като създава благоприятни условия за чи. По този начин енергията може да криволичи между растенията и да се задържа, а не да минава бързо покрай тях. Внимавайте също с острите ръбове. Както у дома, така и тук те носят само проблеми и негативна енергия, затова се опитайте да ги прикриете с помощта на увивни растения и храсти.

Растенията във фън шуй градината

Според фън шуй цветът, разположението и символиката на цветята оказват влияние на енергийния поток. Препоръчително е да имате цъфтящи цветя в градината целогодишно, тъй като стимулират чи. Грижете се за баланса между ин и ян. Растенията, които имат остри листа, носят повече ин, докато тези с по-заоблени олицетворяват ян. Подхождайте по-предпазливо към цветята с бодли – ако преобладават, могат да поканят агресията и лошото настроение в дома ви. Разположете ги в двата края на къщата, за да ви пазят от завист и зли духове.

Съгласувайте цветовете на растенията с мястото в градината, което сте им отредили. На изток заложете на вечнозелени растения, за да сбъднете желанията си. Изберете белият цвят за западно изложение, ако искате приказен любовен романс. Синият цвят на северозапад подпомага професионалното израстване, а червеният на юг носи страстни изживявания и активен социален живот.

Фън шуй съветва да разположите ароматните цветя около входната врата, за да заразите дома с уханието им. Подходящ за целта е люлякът. Хвойната под прозорците на спалнята се грижи за семейното щастие, но внимавайте с нея, ако има бременна жена вкъщи, защото може да е опасна.

Лавандула може да посадите навсякъде в градината, защото растението се слави като източник на добро настроение и усмивки. Подобен ефект има и жасминът, но той придобива различно влияние според сектора, в който сте го поставили. Ако е на изток, ще се грижи за здравето ви, на югоизток – за финансовата ви стабилност, а на югозапад – за хармонията в дома.

Що се отнася до дървесните видове, иглолистните са сред най-предпочитаните от фън шуй, тъй като са символ на мъдрост и дълголетие. Трябва обаче да ги държите под око, за да не пораснат прекалено високи и да нарушат баланса между божествените животни.

Декорация на градината според фън шуй

Фън шуй гледа положително на декоративните елементи в градината, тъй като те се грижат за разнообразието в нея. Смята се, че водните декорации носят най-много късмет, затова заложете на малък фонтан или изкуствено езеро. Подходящи за тях са посоки като север, изток или югоизток. Не оставяйте водата да се застоява и замърсява, защото ще привлече отрицателна енергия. Фън шуй препоръчва също извитите и заоблени линии за този тип градински декор. В противен случай ще се наложи да прикривате остри ръбове.

Препоръчително е също да направите криволичеща пътека в градината, най-добре от по-масивни камъни, за да носи сигурност и стабилност у дома. Извивките на пътеката помагат за задържането на чи. Освен това, ако я разположите от източната страна на градината, ще се радвате на двойна доза късмет вкъщи.

При избора на градинска мебел се опитайте да съчетаете различни материали, за да не давате власт само на един от тях. Дървена пейка, маса със стъклен плот, удобни кресла от ратан вършат чудесна работа. Същият принцип важи и при избора на декоративни фигури, затова редувайте керамика с метал или дърво.

Помнете, че за добрия фън шуй в градината допринасят също любовта и отношението ви към растенията!
 

26.03.2013/ Христина Спасова