Раваби – градът на бъдещето

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Най-новият палестински град постепенно добива очертания – той израства на Западния бряг на река Йордан между Ерусалим и Наблус. Близо 2 500 души работят на строителния обект, притискани от времето – до края на годината Раваби трябва да приеме първите си жители. Дотогава трябва да бъде завършен градският център, който ще включва магазини и ресторанти, културен дом и хотел със СПА-център.

Как ще изглежда Раваби

Роденият върху чертожната дъска град с жилищна и индустриална зона, болници и училища, джамии и църква ще струва 1 милиард долара. До пет години той ще се превърне в дом за 25 хиляди души, а след още пет години в него трябва да живеят вече 40 хиляди. „Това е най-мащабният проект в историята на Палестина“, казва главният архитекат на града Башар Масри.

Раваби е не само негова мечта, а мечтата на един цял народ – щом палестинският народ не може да има собствена държава, то поне един нов град като начало.

„Не съм политик, а палестинец. А всеки палестинец трябва да направи нещо за бъдещата палестинска държава“, казва 51-годишният Масри. Неговият принос далеч не е само бъдещият град, който строи – след престоя си в САЩ, където се е дипломирал, живял и създал семейство, той решава да се завърне на Западния бряг. Там основава вестник „Ал Аям“, който се првевръща в трибуна на правителството на „Фатах“. След това създава палестинската авиокомпания Palestinian Airways, а сега с пълна сила строи град Раваби.

До пет години градът трябва да се превърне в дом за 25 хиляди души

Градът на сбъднатите мечти

Основната част от мащабния проект се финансира с пари от Катар. „Не беше трудно да ги убедим – това ни отне само 24 часа“, разказва Масри. С престижния си проект той иска да извърши нещо значимо. „Ние не разрушаваме, а обратно – градим. Не сме и радикали, които искат да умрат в битка, а хора, които искат да живеят по-добре“, заявява палестинският архитект пред „Зюддойче Цайтунг“ .

Кандидати да се заселят в новия град определено не липсват – за планираните 6 хиляди жилища в Раваби досега са се регистрирали 9 хиляди палестински семейства. „Гордеем се, че ще можем да живеем тук“, казват Амал Каби и съпругата му Адел, които са предплатили един от апартаментите в новото селище. 170 кв. м. жилищна площ струват около 80 хиляди евро. „Това е по-евтино, отколкото в Рамала“, обяснява Амал.

За него и шестчленното му семейство Раваби е сбъдната мечта. „Вече нямаме търпение да се пренесем“, казва той и сочи към третия етаж на един от макетите. „Това тук е бъдещият ни дом“. В представите си той отдавна вече живее в него и вижда как децата му играят, докато в кухнята се приготвя вечерята. Точно както са виждали това стотици пъти във филмите. Много скоро той и семейството му ще могат да се докоснат и на живо до това усещане – за първи път в живота.

АГ, ДПА, ЗЦ, Е. Лилов; Редактор: Б. Михайлова