Д-р Анета Аничкина: Самоубийствата няма да спрат

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Психиатърката д-р Анета Аничкина е категорична, че самоубийствата не намаляват и не спират. Техният пик е през пролетта и есента, допълни тя. От всички видове саморъчно отнемане на живот обаче самозапалването е най-драматичното.
“Предпочиташ този тип самоубийство, което е много болезнено. Предпочиташ тази болка пред болката за живееш, което е ужасно”, коментира психиатърката в “Здравей, България”.

Тя обърна внимание, че за хората с психични проблеми не се полагат достатъчно грижи. Те се лекуват в болници, след което излизат от тях и никой повече не им обръща внимание.

Нейна пациентка на име Сабина, която страда от биполярно разстройство се оплака, че заради диагнозата е била уволнявана от работа няколко пъти. “Аз съм човек с висше образование, с 3 езика, върша перфектно работата си, но когато разберат за заболяването ми, бързат да се освободят от мен”, разказва пациентката.

Д-р Аничкина се противопостави на идеята хората като Сабина да бъдат включени в специален регистър за душевно болни. “Тя не е обществено опасна, че за да бъде включена”, категорична е психиатърката. Медикът алармира, че някои от лекарствата за хората с такива проблеми ги няма в аптеките. Такива са литиевите соли, които са основният лек за лицата с биполярно разстройство. “Те са толкова евтини, че могат да се произвеждат в училищните лаборатории”, каза Аничкина.

От здравното министерство потвърдиха, че литиевите соли липсват от 25 януари 2008 година. /БЛИЦ