Строежът на метрото към бизнес парка ще започне през април

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

До края на тази седмица ще бъдат подписани договорите за израждането на метрото до бизнес парка в жк “Младост ІV”, като строителството трябва да започне през април. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството на метрото до летището, предаде Медиапул.

Участъкът от жк ”Младост 1” до бизнес парка ще се строи от два консорциума, водени от “Геотехмин” и “Джи Пи Груп”. Те спечелиха търга, като постигнатата цена беше близо 86 млн. лв. без ДДС.

Едната спирка на подземната железница ще бъде пред магазин “Деница”, като единият изход ще е в “Младост 1”, а другият – в “Младост 2”. Втората подземна станция ще е при магазина на “Хит” и изходите ще са към “Младост 2” и към “Младост 3”. Третата спирка ще е пред бизнес парка и ще се излиза пред сградата, където в момента са офисите на концесионера “Софийска вода”. Отсечката от 2620 метра трябва да бъде построена за две години.

До края на 2014 г. трябва да е готово метрото до летището. В момента се строи отсечката, която минава през жк “Дружба 1” като се работи в много тежки условия заради високите подпочвени води.

“До края на годината обаче ще имаме 300 метра изцяло ремонтиран булевард и живущите ще могат да му се наслаждават, а в това време строителите да работят под земята”, каза Фандъкова.

По думите й строителството на метрото е пример как в условията на криза може да се развива инфраструктура и едновременно с това да се разкриват нови работни места.

Двата обекта са част от третия етап на разширението на строителството на метрото. Той се финансира със средства от оперативна програма “Транспорт”. Общият бюджет на третата фаза е 469 млн. лв., като от тях 215 млн. лв. са безвъзмездната помощ от Европа, става ясно от системата за управление на еврофондовете ИСУН.

Със спестените средства от двата участъка, които се получиха след изиграването на търговете, ще има възможност да се направи продължението на метрото от бул.”Черни връх” до кв.”Хладилника”, каза Фандъкова.

В момента тече проектирането на трасето и станцията на метрото при ул.”Елин връх” до кръстовището с ул.”Сребърна”, където ще излезе при най-големия мол “Парадайз”, чието откриване предстои в края на март. Ако проектът бъде одобрен от управляващия орган на програма “Транспорт”, строителството му може да започне в началото на 2014 г. В противен случай ще остане за финансиране през следващия програмен период.

Освен търговския център, продължението на метрото ще обслужва и жителите на около 60 блока

Етикети: