Да станеш милионер на 17

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

От началото на тази седмица 17-годишният британски ученик Ник Далозио е най-младият служител на интернет гиганта Yahoo, както и един от най-младите милионери. Непълнолетният програмист, който дори не е бил роден, когато Yahoo е била основана през 1994 г., продаде създаденото от него мобилно приложение за четене на новини Summly на компанията за сума, която според някои източници достига 30 млн. долара. Далозио ще помага за интегрирането в мобилните приложения на Yahoo на своя алгоритъм, който прави автоматично резюмета на новини, за да улесни четенето им през смартфон.

Пред New York Times младежът коментира, че има още година и половина до завършване на гимназия, но ще направи нужните уговорки, за да може да работи от офиса на Yahoo в Лондон, за да се съобрази поне отчасти с политиката на компанията да не разрешава работа от дома. 

Ранен старт

Далозио беше най-големият акционер в Summly, а основните му партньори са неочаквани имена като съпругата на Рупърт Мърдок – Уенди, актьорът Аштън Къчър, вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно и милиардерът от Хонконг Ли Ка-шинг, който е в топ 10 на класацията на Forbes. Още когато е бил 15 годишен, Далозио е успял да ги убеди да заложат на него и да му осигурят финансиране, за да наеме офис и служители. Инвеститорите първоначално са били привлечени от статия за разработката му в технологичния блог TechCrunch.

Далозио започнал да се занимава с програмиране от 12-годишен, като в един момент решава да създаде програма, която първоначално нарича „автоматичен алгоритъм за обобщаване“, която трябва да реши един проблем на виртуалните медии, известен с абревиетурата „tl;dr“ (твърде дълго, не го прочетох). Summly официално започва да се разпространява през миналия ноември, а през декември Далозио вече води преговори с Yahoo и други потенциални купувачи.

Далозио не е първият подрастващ предприемач-милионер, но определено засенчва предишните успешни имена в тази сфера, отбелязва NYT. Браян Уонг, 21-годишният основател на системата за виртуални награди Kiip, коментира новината за инвестицията на Yahoo с краткото „Чувствам се стар“, отбелязва изданието. Преди няколко години Уонг стана известен като най-младия човек, привлякъл инвестиционен капитал. След него имаше още няколко подобни случая, но Далозио бие всички рекорди.

Най-новото попълнение сред интернет милионерите смята в бъдеще да инвестира състоянието си, но засега вероятно парите ще останат в попечителски фонд, който ще управлява с родителите си, докато стане пълнолетен. Дотогава смята да се придържа към хобитата си начело с крикета, както и с образованието си, което смята да продължи в Оксфорд, където иска да учи философия.

Нова стратегия на Yahoo

Изпълнителният директор на Yahoo Мариса Майер, която дойде през юли миналата година от Google, се опитва да фокусира компанията върху създаването на онлайн услуги за мобилни устройства като смартфони и таблети, които стават все по-предпочитани от интернет потребителите. Компанията предприе редица придобивания на малки стартиращи фирми за онлайн услуги, но все още не е предприела по-мащабни крачки в тази посока. След приключване на сделката със Summly, което се очаква да приключи през второто тримесечие, поддръжката на програмата ще бъде прекратена, а трима служители на Далозио ще се прехвърлят заедно с него в Yahoo. 

В последно време и други приложения за новинарско съдържание привлякоха внимание от корпоративните гиганти, отразявайки стремежа на медиите да се адаптират към нарастващото значение на мобилния трафик. Последните слухове са за преговори на социалната мрежа LinkedIn за придобиване на агрегата на новини Pulse. Огромната сума, платена от Yahoo за Summly, обаче беше определена от някои експерти като прекалена и доведе до спекулации, че компанията просто е готово да плати почти всякаква цена за нещо, което е популярно  в момента.