Съдебна система на градус

10
Добави коментар
viperx
viperx

За страстта на някои български магистрати към алкохола, знаем от отдавна. Един инцидент от последната седмица обаче показа българската съдебна система – в частност магистратурата във Варна, в една още по-страшна светлина. С няколко изречения: Следователят Константин Михайлов по всяка вероятност е минал на червено при ляв завой, при което ударил два автомобила – единият от които на прокурора от Девня Виолета Радева. Михайлов се опитал да се скрие в първата пряка, но тъй като номерът на колата му бил паднал, той се върнал да си го вземе. Табелата обаче била прибрана от прокурор Радева. Следовател Михайлов се опитал да я издърпа от ръцете й, но междувременно дошли катаджии, които взели проба с дрегер, която показала, че съдържанието на алкохол в дъха му е 1.96 промила. На място дошли районния прокурор на Варна Цветанка Гетова, зам.-окръжния прокурор Радослав Лазаров, дежурният прокурор в Районна прокуратура Катя Петрова и шефката на Окръжната следствена служба Галина Бакалова (!).

Цялата тази драма била предвидливо заснета от собственика на новинарския сайт  NacionalistBG.com Димитър Кунев. Според думите му, с пристигането си дежурният прокурор Катя Петрова му наредила да изтрие направените снимки, нещо което за съжаление той направил.

Потърсена на другия ден за коментар, Петрова казала: “Не съм длъжна да ви давам обяснения. Прочетете НПК – преди да е извършен оглед, частни лица нямат право да снимат на местопроизшествието”. Шефката на Михайлов, Галина Бакалова казва още: “Имаме 3 месеца срок да образуваме дисциплинарно производство. Дали ще му снемат имунитета или не, ще реши Висшият съдебен съвет”.

Именно последните два цитата обаче привличат вниманието ни. Ако вникнем в думите на прокурор Петрова можем да стигнем до два извода – тя или не познава Наказателно-процесуалния кодекс (в него няма и думичка за това, че частни лица не трябват да правят снимки на местопроизшествието) или лъже. И двата варианта са недопустими. В НПК обаче се казва друго, че до извършване на огледа на местопроизшествието се „се вземат мерки да не се заличат следите от престъплението.“ По-вероятното е обаче, прокурор Катя Петрова да е извършила престъпление срещу правосъдието, заличавайки снимки, които са от значение по делото, което най-вероятно ще се води срещу нейния колега.

От друга страна, думите на административния ръководител на варненското следствие Галина Бакалова също не са за подценяване. Според нея, Висшият съдебен съвет трябва да решава дали ще сваля имунитета на Михайлов, а тя имала три месеца за да образува дисциплинарно производство. Вариантите и тук са два – или следовател Бакалова не познава Конституцията (след последните промени магистратите имат само функционален имунитет) или лъже.