Съвети при Избор на Ламиниран Паркет

3
Добави коментар
irgnet
irgnet

След като вашият избор се е спрял върху ламинираният паркет, то е време да изберете самият ламинат. Тук също има голямо разнообразие от видове, класове и материали от които е изработен ламинираният паркет както и неговата дебелина.

В зависимост от начина на сглобяване се отличават 2 вида ламинирани паркети: Монтаж с лепило или монтаж с заключваща клик система. Масово в днешно време се прелагат ламинати със заключваща клик система, защото те са много лесни за монтаж.

В зависимост от материалите от които е изработен ламинираният паркет и неговата конструкция има 3 основни вида ламинати: ПДЧ – Пресовани дървесни частици MDF – Дървесни частици със средна плътност HDF – Дървесни частици с висока плътност

Съвета ни е да избягвате ламинати от ПДЧ – те са с най-ниско качество и с най-ниска цена. Евентуално можете да ги ползвате за помещения, които не се ползват много – например спалнята. За другите стаи се ориентирайте минимум към MDF паркети, а за натоварени офиси или обществени помещения към HDF ламинати.

Класове Ламиниран Паркет

Класовете на износоустойчивост на ламинираният паркет се означават по 2 начина, като AC от 1 до 5 или с класове 21,22,23,31,32,33.

Клас AC1 съответства на клас 21 и паркетите в този клас са предназначени за жилищни помещения с много малка натовареност – спални и гардеробни.
Клас AC2/22 е за жилищни помещения със средна натовареност.

На горните два класа ламинирани паркети им се дава живот околко 3 години, след което е желателно да се подменят.

Класoвете AC3/23 и AC4/31 са близки по характеристики, като клас 23 е предназначен за жилищни помещения с високо натоварване, а клас 31 за офиси помещения с малко натоварване. Животът който дават на тези паркети е 6 години. Ако използвате клас 31 в жилищно помещение е много вероятно неговият живот да бъде до 9-10 години.

Клас AC5 се дели на два подкласа – 32 и 33. Клас 32 е за средно натоварени офис помещения, а клас 33 е за високо натоварени обществени помещения. Животът на този клас паркет е около 6 години, но ако решите да поставите такъв ламиниран паркет във вашият дом може да очаквате да издържи 15-20 години.

Цената на ламнираните паркети пряко зависи и от тяхната дебелина. Ламинирани паркети се предлагат с дебелина 6,7,8,10,12,14 милиметра. По-голяма дебелина значи по-голяма устойчивост на износване. Нашият съвет е да се ориентирате към паркети с дебелина 7 или 8 мм. Те са и най-продаваните и с най-добро съотношение качество-цена.

Съвети при Избор на Ламиниран Паркет

Нещо много важно, което трябва да знаете при купуването на ламиниран паркет е че трябва да предвидите фира. Фирата при правилни правоъгълни помещения е 7-10% а при неправилни помещения може да достигне дори 12-15%. Иначе казано ако помещението в което искате да поставите ламиниран паркет е 20 кв.м. то е желателно да закупите 22 кв.м. ламиниран паркет.

Не са малко случаите, когато хора за закупували точно толкова ламинат, колкото е тяхното помещение и след монтажа се оказва че им трябват още 1-2 квадрата. Но например ако ламината е бил на промоция е много вероятно същата разцветка да е разпродадена и човека да не може да намери ламинат със същият цвят. Ето как от едно недоглеждане човек може да си докара много нерви на главата.

Друго което трябва да знаете, е че след закупуването ламината трябва да се аклиматизира. Това става като го оставите в хоризонтално положение в помещението, в което ще се монтира в продължение на 48 часа. Друг важен съвет от естетичен характер е при монтажа линиите на паркета да сочат към прозореца. Т.е. лъчите светлина да падат по дължината на линиите между панелите ламинат, така самите снадки по-трудно ще се личат и няма да се открояват така както ако светлината пада перпендикулярно върху линиите.

Така че да обобщим: Когато купувате ламинат избирайте от класове 22,23 и дори 31. Като дебелина препоръчително е 7 или 8 мм. И незабравяйте да предвидите фира от около 10% , за да си спестите нервите в бъдеще време.