Отваря Paradise Centеr – най-големият мол в България

1
Добави коментар
kalojan
kalojan

Отварянето на Paradise Center с повече от 80% заети площи при напреднали преговори за останалите, въпреки рекордните 80 хил. кв.м отдаваема площ, e най-значимото събитие за пазара на търговски площи в началото на годината. 

Първият лайфстайл център в София и най-големият мол в България – Paradise Centеr, отваря врати. Този тип търговски центрове не са само място за пазаруване, а човек може да прекара там целия ден.

Със своите 190 хил. кв. м разгъната застроена площ и приблизителна инвестиция от 150 милиона евро, е сграда без аналог в Европа, казва инвеститорът, българското дружество с международен капитал „Булфелд“. Средствата са осигурени със заем от Уникредит Булбанк и собствен капитал.

Paradise Centеr предлага 80 000 кв. м търговски площи и 25 000 кв. м забавления и атракции. Инвеститорите отдават голямо значение на дизайна. Молът има външни и вътрешни фонтани и водни арки, много светлина, атриуми с различен дизайн и т.н. Проектът е дело на международната RTKL в съдружие с местните „Проарх“ и „Планинг“.   Търговският център е най-новото и модерно място за пазаруване, срещи, спорт и развлечения, което се намира до един от престижните райони в столицата и в близост до Южния парк и зоологическата градина. Проектът е с изключителната гледка към Витоша и с отлична комуникация към всяка част на града.

Освен традиционните огромен супермаркет, магазини и заведения молът ще предлага атракции като увеселителен парк, ледена пързалка, 14 киносалона от веригата „Синема сити“, 4000 кв. м фитнес център с басейн на варненската „Ориндж фитнес“. Супермаркетът ще е „Карфур“, а на разположение на посетителите са и над 240 магазина, кафенета, ресторанти, заведения за бързо хранене, център за забавления и детски център.

Основната идея в концепцията е синергията между човека и природата, която е въплътена както в логото на проекта, така и във всеки детайл от сградата. Затова в Paradise Centеr са обособени четири интериорни зони – булевард, каньон, тераса и градина, които се открояват с различна концепция и стил.

Търговската част е разположена на три нива – две надземни и едно подземно. Трите търговски етажа са разделени на няколко зони около трите основни пасажа – „Каньон“, „Тераса“ и „Булевард“, и около четирите вътрешни площада – „Южния площад“, „Северния площад“, „Централния площад“ и „Градината“. Основна атракция в интериора и екстериора са разнообразните водни ефекти и водопади. В централния атриум има изкуствено езеро, в което падат водопади от горните нива. При южния вход е предвиден фонтан – „Гейзер“, изстрелващ струя до тавана, при отвора на ескалаторите при северния вход са предвидени фонтани. Водни каскади и фонтани има и при външните площадни пространства около двата входа.

Зоната с ресторантите и атракциите е на трето и четвърто надземно ниво. На трето ниво са разположени основната зона със заведенията за бързо хранене, няколко ресторанта, всеки от които със собствена тераса, кинокомплексът, боулинг зала с билярд и електронни игри, детски център, ледената пързалка и тераса с атракционни съоръжения на открито. На трето ниво се намира и мултифункционална зала за 1000 седящи места, фитнес център с басейн, медицински център, ресторант, бар и зона за катерачи.

Пешеходният подход към търговската зона е разделен на две – единият е организиран директно откъм ъгъла на ул. „Сребърна“ и бул. „Черни връх“, а другият – от ъгъла на бул. „Черни връх“ и бул. „Тодор Каблешков“. Сградата разполага и с един VIP вход откъм бул. „Тодор Каблешков“ с възможност за спиране на лек автомобил пред вратите. Осигурени са необходимият брой евакуационни изходи за сградата – 11 двойни стълбищни клетки и 2 единични, общо 24 евакуационни стълбища.

Четирите надземни етажа са с височина от 6 до 7.50 м. Светлата височина в търговските етажи е минимум 4.30 м под окачения таван. На ниво -1 подходът към метрото е организиран временно като пазар за зеленчуци до момента, в който се изгради метростанцията.

Подземният паркинг е на 2 нива с два входа от ул. „Сребърна“ и от бул. „Тодор Каблешков“ и два изхода към ул. „Сребърна“ и към бул. „Черни връх“ с общо 1774 паркоместа. За достъп до паркингите са предвидени три групи асансьори и ескалатори.

Обект: Paradise Center Инвеститор: „Булфелд“ Главен изпълнител: „Комфорт“, Варна Площ на парцела: 36 дка Разгъната застроена площ: 190 хил. кв.м Отдаваема площ: 83 хил. кв.м Строителство: 2010  –  март 2013 г.

 

Gradat.bg