C, PHP, VB, .NET » Вариант на най-трудната задача

76
Добави коментар
wattie
wattie

Днес докато пътувах в рейса от Самоков до София се сетих за логическите задачи в блога и по-точно „най-трудната логическа игра на всички времена„. Реших да направя направя по-лесни варианти на задачата. Така човек може да стигне постепенно до решението на цялата задача.

Първата задача, която измислих е следната:

Попаднали сте в най-затънтеното село на България. Хората говорят на много странен диалект, който вие въобще не разбирате, но се оказва, че те вас ви разбират прекрасно. Оказва се, че дори не може да разберете коя дума е „да“ и коя „не“.
Какъв въпрос бихте задали на случаен човек така, че когато ви отговори ще разберете коя дума използват за „да“ и коя за „не“? Имайте предвид, че човекът може да каже истината, може да ви излъже, но може и да лъже „от време на време“ (т.е. някои дни лъже, някои не).

Е, тя вече е разгадана отдавна и не предизвиква голям интерес. Използвайте я за загрявка.

След това обаче ми хрумна една значително по-интересна, която е с малко нестандартно за логическите задачи условие:

Пред вас има трима човека. Знаете, че един от тях винаги казва истината, втория винаги лъже и третия лъже или казва истината според настроението си в конкретния ден. За нещастие не знаете кой-кой е.
Имате право да зададете два въпроса на един от хората. Измислете такива въпроси, че да се получи следният ефект:
1. Човекът, който казва истина да отговори и двата пъти с „да“;
2. Лъжецът да отговори и двата пъти с „не“;
3. Човекът, който понякога лъже, а понякога не – да отговори един път с „да“ и един път с „не“.

Може би малко избягах от „най-трудната задача“? Честно ще си призная, че отговор на тази задача все още не съм измислил. Надявам се вие да ми помогнете…