Всичко за жената: Кафето е полезно

9
Добави коментар
pupidrupi
pupidrupi

Кафето е полезно за нашето здраве

Изследванията в последно време доказват, че консумацията на кафе допринася за намаляването на риска от фатални сърдечни атаки като инфаркт. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата напитка. Хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе зърната предпазват от хронични болести, включително сърдечни заболявания.

Остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, са резултат от дезинформация и митове. Виновник за това всъщност са мазнините, които се съдържат в кафе зърната на нефилтрираното кафе, приготвяно с джезве или в кафеварка. Мазнините в кафе зърната лесно може да се елиминират, като се използва филтрираща хартия при варенето на кафето или просто като се консумира разтворимо кафе.

Не е установена зависимост между кръвното налягане и кафето при умерена консумация (3-5 чаши). Кръвното налягане се повишава при приемане на кофеин единствено при т. нар. „чувствителни към кофеин” хора. Въпреки това при тях повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час. Затова кафето не се счита за рисков фактор за високо кръвно.

Отдавна е установено, че кофеинът има известен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и същевременно предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората при пътуване. В тази връзка учените напомнят, че 1 на всеки 10 катастрофи се дължи на заспиване зад волана, което е 2 пъти повече от инцидентите при превишена скорост.

Освен това кофеинът действа като общ стимулант на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или физически спорт. Например той помага на колоездачите или участниците в маратон да увеличат скоростта си. Кафето облекчава главоболието. Експериментално е доказано, че 6 часа след приемането на болкоуспокоителни и пиенето на кафе 80% от пациентите усещат подобрение в сравнение с 67% от тези, които приемат само болкоуспокоителни.

Кофеинът въздейства и върху степента на запаметяване на информация.