Ислямист поиска смърт за жена, протестирала с голи гърди във Фейсбук

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Украинска група за защита правата на жените призовава за “гологърда революция” в Тунис, след като мюсюлмански проповедник настоя момиче, публикувало свои голи снимки в интернет, да бъде убито с камъни, защото то било, по неговите думи, “епидемия”. ФЕМЕН, която редовно организира голи протести, обяви 4 април за деня на “безмилостния джихад по голи гърди срещу ислямизма”, за да даде начало на нова арабска пролет за правата на жените. 19-годишната Амина Тилер предизвика гнева на сънародниците си в Тунис миналата седмица, когато публикува свой снимки, на които тя е по голи гърди, във Фейсбук. На фотосите тийнейджърката, която активистка на ФЕМЕН, пуши цигара, а върху циците й е написано “Моето тяло принадлежи на мен”. Не е ясно, според информацията в арабската преса, дали Амина е публикувала снимките, докато се е намирала в Тунис.

Според информацията в Европа и САЩ, Амина е била заведена от родителите си в психиатрична клиника в Тунис, а от ФЕМЕН потвърдиха информацията. Тунизийските медии твърдят, че, ако Амина е извършила богохулството в собствената си страна, то тя ще бъде наказана с до две години лишаване от свобода.

Независимо от това, действието на Амина накара консервативните религиозни лидери в страната да вземат закона в собствени ръце. Твърди се, че страницата на ФЕМЕН във Фейсбук е хакната и на нея са били публикувани видеоматериали и части от Корана. “Благодарим на Аллах, че успяхме да хакнем тази неморална страница, но най-доброто тепърва предстои”, се казва в едно от съобщенията, подписано с името ‘al-Angour’, явно хакер.

Лидери на салафистки религиозни групи в Тунис искат Амина да бъде убита с камъни. Местният вестник AssabahNews цитира проповедника Абел Алми, който ръководи Комисията за насърчаване на ценностите и превенция на пороците, да казва: “Според закона на Аллах, тя заслужава между 80 и 100 удара с камшик, но това, което тя направи, заслужава много повече. Тя заслужава да бъде убита с камъни, за да не се превърне акта й в епидемия. Тя е като болен от сериозна заразна болест – трябва да бъде изолирана и лекувана”.

В свое изявление ФЕМЕН осъди “варварското отношение на ислямистите” заяви, че 4 април ще бъде “началото на нова, истинска Арабска пролет, след която истинската свобода, свобода без моллите и халифи, ще настъпи в Тунис”. “Да живее джихада по голи гърди срещу неверниците. Нашите цици са по-смъртоносни от вашите камъни”, се казва още в изявлението. /БЛИЦ