Кръщават буболечки с помощта на телефонен указател

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Германски учени откриха над 100 нови вида бръмбари в Нова Гвинея и решиха да ги кръстят с имена, взети от телефонния справочник, съобщава „Лайф Сайънс“.

 © БГНЕС

Големият брой неизвестни на науката бръмбари от рода Trigonopterus бяха открити от група изследователи от музея по естествена история в град Карлсруе по време на тяхното пътешествие в Азиатско-Тихоокеанския регион. Когато трябвало да ги кръстят те се оказали в задънена улица.

Никой от учените не можел да измисли толкова много подходящи имена. Ситуацията се разрешила, когато в ръцете на един от тях се оказал обикновен телефонен указател. Учените заимствали от там имена. Един от бръмбарите получил наименованието Тригоноптерус мореаорум, тъй като в региона името „Морея“било много популярно.

Изследователите признават, че този подход им е спестил много време. „Благодарение на новия метод на класификация ние можем да запознаем света с нашите открития толкова бързо“, заяви Александър Ридъл.

Практиката да се кръщават нови видове с човешки имена не е нова. Неотдавна паяк беше кръстен на американския президент Барак Обама.