За и против остъклената тераса

1
Добави коментар

В стремежа си човек да направи дома си по-удобен, комфортен и функционален, той е готов на всякакви преустройства. Сред най-разпространените „подобрения“ е остъклената тераса, която често се превръща в кухненски бокс, детска стая или разширен хол.

И докато в някои страни остъкляването на терасата е или забранено, или задължително съгласувано с фасадата и цялостния облик на сградата, у нас може да се видят всякакви цветове, материали и форми. Това е и една от причините за честите дискусии за и против остъклената тераса.

Защо да остъклявате терасата:

Жилището е с неподходящо изложение. В комбинация с неподходящи метеорологични условия това може да доведе до повреди, оронена мазилка, течове и други. Затова някои хора избират да остъклят терасата и по този начин да се предпазят от ветрове, дъждове и бури.Нуждаете се от повече място. Това е един от най-честите доводи за остъкляване на терасата. Няколко квадратни метра са достатъчни за обособяването на кухненски бокс, за разширяване на хола или за оформяне на детски кът.Жилището е мое, защо не. Чувството за собственост у някои хора ги провокира да предприемат различни ремонтни дейности, без да ги съгласуват с останалите съседи. А аргументът е, че след като жилищито принадлежи на извършващия промените, то той може да го оформя както поиска.

Защо да не остъклявате терасата

Терасата си е тераса, защо да й се сменят функциите? Освен това възможността да се порадваш от високо на хубавото време, на обстановката в квартала или просто да подишаш въздух на спокойствие е предимство, което никоя друга стая у дома не осигурява.Нарушава се цялостния облик на сградата. Различните „модели“ остъклени тераси превръщат сградата в някакво бледо и неуспешно подобие на къщите на архитекта Хундертвасер. Липсата на стил, симетрия и съгласуваност дава като резултат една архитектурна безвкусица.Остъкляването излиза скъпо. Много хора се отказват от идеята, защото самият ремонт, колкото и скромен по размери да е той, струва не малко пари. Качествена дограма, подходяща изолация и надницата за труд на майсторите дават на куп една значителна сума, която не всяко семейство може да отдели.

28.03.2013/ Христина Спасова