Ново поколение антидепресанти

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 503 пъти | добавена на 29.03.2013 г.

Учените обещават да създадат ново поколение антидепресанти на база скорошно изследване в тази позока.

Международен екип от фармаколози са успели да декодират молекулярната структура на два серотонинови рецептори, което открива възможност за създаване на лекарствени препарати против депресия, мигрена и затлъстяване от следващо поколение, позовавайки се на Nano News Net.

Серотонинът играе ключова роля в регулацията на много физиологични процеси в организма, по-специално това касае съня, апетита и настроението. Екипа, който включва експерти от водещи изследователски центрове в САЩ и Китай, използва метода на рентгеновата кристалография, за да проучи молекулярната структура на два подтипа на серотониновите рецептори – 1Б и 2Б.

Снимка:  khuruzero / FreeDigitalPhotos.net

Авторите са установили, защо тези два рецептора взаимодействат по различен начин с някои вещества. Особено добре известен феномен, с което на подтип 2B се нарича „смърт рецептори“ – част от лекарства, които активират този подтип на отрицателен ефект върху функцията на сърдечния мускул.

Както отбелязват изследователите, те са успели значително по-близо до разбирането на процесите, които са в основата на взаимодействието между серотониновите рецептори и техните лиганди. Ако в бъдеще ще могат да се научат да контролират каскада от химически реакции, които са последици на тези взаимодействия, тя ще осигури целенасочено въздействие на наркотици с минимални странични ефекти.

Етикети

антидепресант, антидепресанти, депресия, мигрена, затлъстяване, лигнд, лиганди, ,