Кога невралгичната болка прилича на сърдечна?

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Напоследък често получавам болки в лявото рамо под ключицата, в лявата ръка, във вътрешната страна на китката и усещам изтръпване на кутрето и безименния пръст. Често в това състояние имам и стягане и тежест в сърдечната област, а понякога и леко повишен пулс. Страдам от остеохондроза и спондилоза на шийните прешлени, имам коренчова увреда на С5,С6,С7 и ТН1, но не мога да разбера дали проблемите ми са от това, или имат сърдечен произход, понеже при мен има и съмнения за исхемична болест на сърцето. С какви изследвания и тестове могат да се разграничат двете диагнози?

Случвало ли ви се е да изпитвате необясними болки в гръдния кош, които сякаш го стягат и се “разхождат” по дължината на ребрата? Възможно е да рефлектират върху дишането, то да е затруднено, болезнено при вдишване, да се появи кашляне, задъхване. Понякога болката изглежда все едно е сърдечна.

Как да не объркаме невралгичната болка със сърдечна?При невралгия болката тръгва по хода на нерва. Когато засяга гръдния кош, болката се движи по нервите между ребрата. Човекът погрешно може да я помисли за сърдечна, а и лекарят може да се заблуди. По-силна болка може да се изпитва и в областта на стомаха, на бъбреците, а и на други органи, но при всички случаи страдащият проследява съзнателно или не движението на болката по хода на нерва. Една от особеностите при този вид болка е, че рефлектира върху свободното движение на тялото, извиване, обръщане, навеждане. Освен това болката мени интензитета си, става по-силна или по-слаба. Невралгичната болка не се повлиява от приема на спазмолитици.

Възможно е да се отчита и намалена чувствителност на кожата над засегнатите нерви. Невралгията възниква след травми или заболявания, които засягат междуребрените нерви. Докато произходът на невралгията вследствие на травма или изменения на гръбначния стълб е разбираем, следва да се има предвид, че тя може да се появи и при остри форми на заболявания. Като при вирусни инфекции например, при алергични процеси, в които е засегната периферната нервна система. Освен херпес зостер, настинката и като цяло спадът на имунната система са сред най-честите причини за невралгия.

Впрочем!

Има заболявания и състояния, които са добра предпоставка за появата на невралгични симптоми. Такива са захарният диабет, дефицитът на витамини, заболявания, които рефлектират сериозно върху имунитета и доставянето на кислород до нервите.

Милена ВАСИЛЕВА