Д-р Петьо Брезоев: Алопецията засяга млади хора и деца!

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

 Аз съм пенсионер, дядо на две близначки на 12 години. От месец насам по главата на едната се образуват големи и малки оголени петна. Има косопад. Лекарите от нашия град поставиха диагнозата “Алопеция”. Болестта напредва бързо. Ще ни помогнете ли?  Моля вашите консултанти да обяснят що за болест е тя. Може ли да се излекува? Как?- Д-р Брезоев, що за заболяване е алопецията? Какви са проявите на тази болест?
– Алопецията е загуба на коса, най-често на скалпа. Всъщност алопециите са група заболявания, които имат различна патогенеза и различни клинични прояви. Съществуват дифузни алопеции, цикатрициални алопеции, алопеция ареата (гнезден косопад), травматични алопеции, алопеции, предизвикани от медикаменти, алопеции, предизвикани от системни заболявания, и др. Общото между всички е загубата на окосмяване в различни зони, като опадането на косата може да бъде постоянно, т.е. необратимо, или временно – обратимо.

– Известни ли са причините и кои са основните от тях?
– За някои видове алопеции причините са известни, други са в групата на т.нар. идиопатични заболявания, т.е. с неизвестна причина. Съществуват генетично унаследени състояния, съпроводени със загуба на коса. Цитостатичните препарати са тези, които най-често предизвикват опадането на косата – в случая с медикаментозната алопеция. Гнездният косопад често се съпровожда с автоимунни заболявания на организма.

– Съществуват ли признаци, по които човек сам да заподозре, че става дума за болестта алопеция, а не за обичайно по-интензивно опадане на косата?
– Видимото разреждане на косата е достатъчен белег за това. Ежедневно от скалпа нормално опадат между 100 и 200 косъма. Това са т.нар. телогенни косми, последен етап от развитието на космите, с който приключва жизненият им цикъл. В случай че се притеснявате от разреждането на окосмяването на скалпа, обективизирането може да даде по-точни данни. За целта трябва да се преброяват ежедневно опадалите косми. По този начин дори да ви изглежда, че губите голямо количество коса (по-често при пациенти с много дълга коса), може да се окаже, че сте напълно в нормата и само фактът, че космите са дълги, дава усещането за падане на голям брой от тях.

– Защо заболяването засяга и деца, което личи от писмото на нашия читател? Не е ли това най-вече възрастова болест?
– Алопеция ареата може да се прояви във всяка възраст, но по-често засяга млади хора под 25-годишна възраст и много често – деца.

– По-важно е дали съществува лечение и в какво се изразява то?
– Да, съществува лечение и при леко протичащите форми то е ефективно. Леко протичащи в случая означава с ограничена загуба на коса. Тази прогноза обаче не е много добра при алопециите, които ангажират големи участъци от скалпа. Лечебните схеми най-често включват медикаменти, които да повлияят на локалните имунни реакции на кожата, както и препарати за стимулиране растежа на косата.

– А профилактиката?
– За този тип заболявания не съществува профилактика с изключение на травматичната алопеция, която се предизвиква най-често от прически със силно опъване на косата.

– Кой влиза в рисковата група?
– Както споменах, алопеция ареата се асоциира с автоимунни заболявания, като често това е тиреоидит – засягане на щитовидната жлеза.

Ако една болест не се повлияе задоволително от съвременните лечебни методи, тя не се повлиява и от алтернативните

Оказва се, че т.нар. правени с народни средства кремове всъщност съдържат съвременни медикаменти, а някои от тях оказват сериозни странични ефекти при неправилна употреба.

Често локалните дразнещи средства като натъркване с чесън и други подобни могат да дадат ефект при пациенти със слабо засягане.

Съвременната медицина има огромен напредък и превъзхожда значително старите методи за лечение.

– И един страничен въпрос: какво ви е отношението към хомеопатията?
– Не познавам добре хомеопатията, но смятам, че при леко протичащи състояния може да бъде полезна. Обаче при сериозно протичащи заболявания не бих разчитал на този метод.

– Какви препоръки бихте дали на хората с алопеция? Имам предвид – начин на живот по време на лечението, както и след него? Нужна ли е диета?
– Няма нужда от диета, както и от специфичен хигиенен или козметичен режим. Съществуват множество козметични препарати, които обещават справяне с проблема загуба на коса, но това е възможно само при реактивните сезонни разреждания на скалпа. Имам предвид, че тези сезонни разреждания, за които говоря, са самоограничаващи се във времето, т.е. независимо дали ще третирате скалпа или не, състоянието преминава. Но в повечето случаи пациентите се чувстват по-спокойни, когато прилагат тези продукти, а не бездействат. Всъщност при сериозните алопеции ефект само от приложението на козметични средства не може да се очаква.

Яна ГРОЗЕВА