Разработиха медуза-робот на име Cyro

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Учени от Virginia Tech разработиха наследника на робота-медуза RoboJelly, който е с много подобрения и е значително по-голям. Едно от бъдещите предназначения на Cyro ще бъде като на предшественика му – роботът ще се използва при спасителни акции в океана, а също и ще събира проби от трудно достъпни места.

 

Новото наподобяващо медуза изобретение е с дължина от 1.7 метра и тежи 77 килограма. Вътрешната твърда структура на робота съдържа в себе си всички електроники, необходими за работата му, включително никелова метало-хидридна батерия. Към него са прикепени общо осем механични ръце, всяка от която се задвижва от собствен директен електрически мотор. Тялото е обвито в силикон и придават напълно естествен вид на движенията на робота, правейки го да изглежда наистина като най-голямата медуза, която някога сте виждали.

 

Разликата между Cyro и RoboJelly не е само в размера им (големината на RoboJelly е колкото човешка длан). Докато RoboJelly се контролира постоянно, Cyro ще обикаля самостоятелно из океана. Той ще може да се използва и за тайно наблюдение, въпреки, че е малко трудно да остане незабелязан, при положение, че е с човешки размери.