Новини от деня

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Lindt изгуби ексклузивно право над шоколадовите зайци След почти 13 години съдебна битка швейцарският производител на шоколад Lindt загуби възможността единствено той да продава на пазара шоколадов великденски заек, увит в златно фолио, съобщава „Ройтерс“. Още от 2000 г. Lindt води съдебен спор с германския си конкурент Confiserie Riegelein, който твърди, че седналият шоколадов заек във фолио е бил емблематичен за компанията в продължение на поне век и искаше да го предлага на пазара по Великден.

Швейцарската компания, чиято история води назад към Цюрих до 1840 г., обаче претендираше да е ексклузивен производител. Междувременно обаче европейската агенцията по търговските марки OHIM отхвърли заявлението на Lindt да регистрира златния заек с червена лентичка на врата като запазена марка. Миналата година и Съдът на ЕС подкрепи това решение.

Марин Райков, премиер на служебното правителство, за демонстрацията на „Атака“ пред сградата на МС: „Чувам много добре и няма причина да си контактуваме чрез мегафони.“  В двумесечен срок председателят на Столичният общински съвет (СОС) Елен Герджиков трябва да внесе доклад за обявяване на публичен подбор на ново ръководство на „Топлофикация – София“, бе решено в четвъртък на заседанието на съвета. Общинарите отхвърлиха предложение на БСП да бъде освободен от длъжност изп. директор на дружеството Стоян Цветанов и цялото ръководство, без да се освобождават от отговорност. Докладът за конкурса трябва да включва бизнес задачи и критерии за подбор на новия борд. Междувременно СОС отложи окончателното гласуване на доклада на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, с който ден по-рано бе одобрен изборът на компанията „Виктория“ за застраховател на столичната топлофикация. Както „Капитал Daily“ писа в сряда, свързаното с банкера Цветан Василев дружество е било предпочетено от „Топлофикация – София“  пред „Алианц България“ и „Булстрад Виена иншурънс“ въпреки по-високите оценки по предварителния подбор на двете компании.

Институциите не се стремят да подобрят своята прозрачност, въпреки че има някои добри практики и напредък. Истината е, че властта у нас не обича прозрачността. Досега няма нито едно правителство от последните четири, които да посочим като лидер на тема прозрачност. Това заяви Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация“, при представянето на годишния доклад на организацията за състоянието на достъпа до информация в България. „Има практики на превратно тълкуване на закона, на липса на приятелски подход към гражданите, в това число и журналистите“, обясни още Кашъмов. Най-често продължава да се отказва публикуването на договори. Друг дългогодишен проблем е липсата на адекватни санкции и контрол.

Дружеството „Холдинг Варна“ (от групата „Химимпорт“) ще възстанови до края на май асфалтовото покритие на панорамната алея във варненската Морска градина. Това става ясно от информация, публикувана на интернет страницата на компанията. Според текста й на алеята ще бъде поставено осветление, ще бъдат монтирани предпазни огради и пейки. „Инициативата е естествено продължение на мащабните усилия за противоерозионното укрепване на ската, който е част от инвестиционния проект „Алея първа“, уточниха от пресслужбата на компанията. В официалните документи не е посочен размерът на средствата, които ще бъдат инвестирани.

Природният газ и парното ще поевтинеят от 1 април, стана ясно от оповестеното от ДКЕВР решение за цените им през второто тримесечие на 2012 г. До края на юни синьото гориво ще се продава на цена от 630,94 лв./1000 куб.м, която е с 3,89% по-ниска от утвърдената за предходния период. Цената продължава да върви надолу за трето поредно тримесечие, изравнявайки се със стойностите от началото на миналата година преди големия пик през третото тримесечие на 2012 г. Тогава  регулираната цена достигна 733.23 лв. при искани от „Булгаргаз“ 809,05 лв./1000 куб.м. Намалението на цените на топлинната енергия е различно в отделните топлофикационни дружества. То ще е най-голямо в Бургас – с 6,54% и цена от 1 април 54.14 лв./мВтч, а най-малко – в София – с 3,83%, където топлинната енергия ще струва на потребителите 80.12 лв./мВтч.