Парите за по-добър градски транспорт в София са близо

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

В следващите две години София ще се сдобие с нови 126 автобуса на метан, 20 трамвая и 10 влака за метрото.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Илюстрация

Увеличаване

Смаляванеа>

292 млн. лв. е финансирането и е част от 600 млн. лв., които бяха пренасочени от сектор „Води“ към „Околна среда“. Средната възраст на автобусите в момента е 19 години, а на тролеите и трамваите – 24 Столичният общински съвет даде съгласието си София да кандидатства за 292 млн. лв. за покупката на нови влакове за метрото, трамваи и автобуси. Парите са осигурени от оперативна програма „Околна среда“ по проект, за който столицата е определена като директен бенефициент. Финансирането е по линия на Кохезионния фонд до 80%, а 20% са от държавния бюджет. Средствата са част от общо 600 млн. лв., които бяха пренасочени от сектор „Води“.

Крачка напред

Въпреки че едва сега общинският съвет прие доклада за кандидатстване по програмата, тръжните процедури за новите коли на градския транспорт бяха пуснати още през 2012 г. Поръчката за трамваите беше обявена в края на миналата година и доставчикът вече е избран – полската фирма Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A. Освен полската фирма в търга имаше още един участник – консорциум от австрийски компании.

Второто направление, в което ще бъдат насочени част от парите, е купуване на 10 влака за метрото. „Метрополитен“ също проведе тръжна процедура и има избран доставчик – руският завод „Метровагонмаш“, който е бил и единственият участвал в търга. Цената, на която ще бъдат доставени машините, е малко над 80 млн. лв. без ДДС. Срокът, в който „Метровагонмаш“ трябва да достави влакчетата, е до февруари 2014 г. С новите десет мотриси подвижният състав на метрото ще достигне 52 машини – всички, произведени от руската компания. През миналата година тя достави влаковете, които обслужват втория лъч на метрото. Стойността на 18-те мотриси беше 153 млн. лв. без ДДС, като средствата за тях бяха осигурени по оперативна програма „Транспорт“.

Подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията обаче временно спря обществената поръчка за нови 126 нисковъглеродни автобуса (на метан). На 21 март антимонополният регулатор прекрати преписката и така търгът може да бъде отворен и процедурата да продължи. Възложителят „Столичен автотранспорт“ обаче ще трябва да определи нови дати за закупуване и подаване на документи за участие, както и за последващото отваряне на офертите.

По-тихо и чисто

С конкретните проекти Столичната община има за цел главно да намали вредните емисии във въздуха. Също така да постигне спад на шума и вибрациите, както и значително спестяване на енергията за градски транспорт в града. С доставката на автобуси ще се намали средната възраст на автобусния парк до 5.7 г., а относителният дял – над 12 години, до 21%. Това ще доведе до по-ниски разходи за експлоатация и поддръжка с около 3.3 млн. лв. годишно. Вследствие на намаление на трафика на наземния градски транспорт и намаляването на броя на използваните автомобили ще се реализира икономия на време за жителите на града, възлизащо на близо 5 хил. часа на ден, или над 13 млн. лв. годишно, от съкратено време на пътуванията. Както и намаление на разходите за гориво и поддръжка в размер на над 6 млн. лв. годишно. Ще се създадат условия за повишаване на средната скорост на градския транспорт по централните маршрути, което се очаква да намали задръстванията и съответно до подобри качеството на екологичната обстановка. Изпълнимите неща

Първоначално в оперативна програма „Околна среда“ средства за подобни проекти нямаше. През миналата година обаче стана ясно, че по две от направленията й – „Води“ и „Опазване и възстановяване на биоразнообразието“, съществуваше реална опасност България да загуба средства заради ниска усвояемост.

Ето защо, за да спаси заплашените близо 600 млн. лв., Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна „спасителна“ акция, която предвиждаше пренасочване на парите към изпълними дейности. Такива се оказаха именно закупуване на екологични коли за градския транспорт, за коли и хеликоптери за пожарната и за мерки за борба с наводненията. В началото на октомври Комитетът за наблюдение на оперативната програма одобри сумата за пренасочване и МОСВ стартира процедурите. Така пет общини бяха определени за директни бенефициенти на общо 400 млн. лв., с които да обновят част от автопарка, обслужващ градския транспорт, а Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР – за получател на 200 млн. лв. за осъвременяване на техниката си.

Четири в едноВарна, Бургас, Плевен и Стара Загора също ще получат финансиране от оперативна програма „Околна среда“ за закупуване на по-екологични превозни средства на градския транспорт. Общият финансов ресурс за тях е 100 млн. лв. Още в края на миналата година четирите общини се разбраха да действат заедно по проекта, като Бургас беше определена за водеща. В началото на тази година беше обявена и тръжната процедура за доставка на нови тролеи за четирите града, като процедурата се води от общинското дружество „Бургасбус“. Поръчката е разделена на четири позиции – по една за всеки град. За община Бургас се предвижда доставка на 22 тролейбуса, за Варна – 30, Плевен – 40, а Стара Загора – 8. Прогнозните стойности са съответно 17.9 млн. лв., 24.4 млн. лв., 32.5 млн. лв. и 6.5 млн. лв. Преди дни бяха отворени и офертите на постъпилите кандидати и стана ясно, че интерес към процедурата са проявили шест компании,  производители от Чехия, Полша и Украйна. След като бъдат разгледани техните технически предложения, предстои да се отворят ценовите им оферти.