Часовниците Swatch – швейцарско качество на достъпна цена

19
Добави коментар
vandv
vandv

Часовниците Swatch – швейцарско качество на достъпна цена

За да разгадаем какво се крие зад големия успех на Swatch, то трябва първото да се спрем на самото й име. Наименованието на компанията идва от Swiss Watch, което означава „швейцарски часовник” (синоним на качество и класа). Компанията е основана от Николас Хайек. През 70-те години японските компании Seiko и Casio произвеждат часовници с кварцови механизми, които са по-точни и с по-атрактивна визия от тези на механичните швейцарски часовници. Swatch отговаря на конкуренцията и представя свой уникален модел, наречен Delirium, чиято дебелина е само 1 мм. За изработването му са използвани малко компоненти.

Първоначално екипът на компанията е постъпил хитро, като предлага часовници на по-ниска цена и същевременно това не е било за сметка на тяхното качество. През 1983 година Хайек показва своя готова концепция „Second Watch” – много евтин часовник, подходящ за носене всеки ден. След като марката Swatch придобива нужната популярност, специалистите започват да мислят как да разнообразят моделите си, за да ги направят още по-привлекателни за клиентите си. Година по-късно броят на притежателите на ръчни часовници Swatch се увеличава значително. Впечатлени от качеството и надеждността на новите продукти, клиентите с желание ги закупуват. През 1986 година продажбите на компанията надвишават 1 милиард швейцарски франка.

Това отрежда лидерска позиция на вече разрасналата се и превърнала се в Swatch Group компания. Притежаването на модел с марка Swatch е гаранция, че собственикът му е запознат с най-актуалните тенденции в тази сфера. Това е така, защото швейцарският производител много често пуска свои нови продукти. В създаването им взимат участие най-известни дизайнери и производители на часовници от целия свят. Ръчните часовници на компанията са с практични функции и същевременно са достатъчно елегантни. Днес тя предлага богато разнообразие от модели с различни размери, цветове и дизайни. Те могат да задоволят вкуса и на най-претенциозните клиенти, които