800 турци на година сменят пола си

2
Добави коментар
bombai
bombai

/Поглед.инфо/ Наскоро една известна млада изпълнителка от турските твсериали – Нил Еркочлар – смени пола си чрез операция и стана мъж.

Случаят стана обществено достояние и предизвика много оживени коментари в обществото, от отрицание до одоборение. Самата Нил, която прие името Рюзгяр Еркочлар, в обширно интервю във в. „Хюрриет“ разкри мотивите за тази своя съдбовна постъпка. До преди 80-те години смяната на пола бе забранена в Турция, властите дори преследваха дръзналите да сторят това. На известната певица Бюлент Ерсой, която с операция от мъж стана жена, властите отказваха да й издадат лична карта на жена и не й разрешаваха да пее.

Забраната бе премахната след отмяната на военния режим през 90-те години, по времето на Тургут Йозал. А през последните години в Турция се наблюдава увеличение на хирургическите операции за смяна на пол.

Годишно около 800 турци сменят пола си. Само за един месец са получени над 20 заявки за такива операции. Това казва д-р Селяхаттин Тулунай, един от най-известните специалисти по операции за смяна на пола. 85 процента от пациентите, които постъпват при нас, искат да станат жени, уточнява той. В някои болници има специални клиники за смяна на пола.

Пак според д-р Тулунай от постъпващите в тези специализирани клиники пациенти около 300 сменят пола си с хирургическа намеса, а около 500 с пластични операции. Но за подобни операции от пациентите задължително се изисква да се преминали успешно психотерапевтичен тест и да имат съдебно решение. Поради битуващото в обществото негативно отношение към смяната на пола, много от пациентите дълги години били принудени да скриват старателно пола си. Пак поради тази причина повечето държали да се запази в тайна операцията и факта, че са сменили пола си. Само около 2 процента от сменилите пола си съжалявали и искали да се върнат към предишния си пол. Но веднъж щом полът е сменен, е невъзможно да се възвърне предишният пол, предупреждава д-р Тулунай.

За смяна на пола в Турция идвали и пациенти от европейските страни и от Близкия изток. На ранени бойци от кавказките републики и от Близкия изток правели чрез микрохирургия операции на пенис. При смяна на пола от жена на мъж, половият орган се правел от неокосмените части на ръцете, чрез микрохирургия, и се присаждал на мястото на извадените преди това женски гениталии. След това се правела пластика за брадичката, веждите, гърдите, носа. На пациента задължително се прилагало хормонално лечение. За смяна от мъжки пол на женски от тестисите изработвали вагина и я присаждали, разказва специалистът.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели