Проф. Вучков: Ама много водещи с вампирски физиономии, бе!

1
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Професорът се обяви против зачестилите самоубийства

Ама много водещи с некроложни и вампирски физиономии, бе! Ама много, бе! Така професор Юлиан Вучков анализира съвременните телевизионни водещи, след като щедро похвали Георги Любенов – от “Денят започва в неделя” на БНТ. За разлика от естествения интелигентен Любенов, “от друга страна едни жени, в рокли водещи, ама то, братче, лигавене, то преструване, то надуване, то важничене, то позиране. Камерите не търпят никакво преструване”.

Професорът се обяви против зачестилите самоубийства. Той посочи, че според християнството това е много тежък грях. “Ние загубихме със самозапалването на тия хора умни хора. Тия, които са около тях, трябваше да ги запазят”, смята той. Особено за Пламен от Варна е много жалко, защото той беше умен и буден човек и можехме да спечелим от него, допълни той.

“Отчаянието води до нищо – до самоубийство, до лудост, до саморазрушение”, заяви Вучков.

“Аз съм вече за трети път почетен учен на три висши учебни институции”, похвали се професорът след връчването от УНСС на титлата “почетен професор” само преди броени дни. Основанията за предоставяне на тази титла произтичат от факта, че Вучков работи в много разнообразни направления. Той изтъкна, че пръв е въвел в УНСС научната дисциплина “теория на художествената култура”. “Браво на проф. Борисов (Борислав Борисов, почетен ректор на УНСС), който каза: “Ами тия хора, които завършват икономиката на “интелектуалната собственост”, те се занимават с лицензите, с патентите, с нелоялната конкуренция, пиратството?”. И аз ги подготвих и те продължават по тия мои лекции да се учат, макар че вече съм се пенсионирал, и написах учебник в тази област. Първия учебник по теория на художествената култура”, похвали се професорът.

С този свой труд той поправил грешката от времето на социализма, когато се е учила маркс-енгелсова естетика. “Такова животно няма”, обясни той.

“Аз ще се тормозя много от моето остаряване, ако не работя като луд. Аз наистина работя като луд до ден-днешен. И пиша книги, и във всички вестници участвам, и в много телевизии”, гордее се той.

Той не е доволен от факта, че в момента от екрана може да се види всичко и няма особен контрол. “Доброто, лошото – всичко го кльопаме”, каза професорът.

“Искам да разоблича тия хора, които лъжат, че българският народ мре за чалга. Така беше отначало. Първите 7-8, нека да са 10 години след 1989 година, когато имахме много потиснати чувства при Живково време и след тоя преход имахме нужда да излеем онова, което сме натрупали в душата си. Уверявам те, че на хората вече им е писнало от клозетните предавания, писнало им е от пияндурските предавания и мечтаят за хигиена на хумора, за културното развлечение, за умната дума”, обясни той.

“Щом хората харесват моето воюващо с чалгата предаване, значи те не си падат по чалгата”, анализира Вучков поведението на многобройната си публика.

Той отново беше безкомпромисно откровен: “Да, аз спонтанно казвам в ефир, че Азис е зехтинено недоразумение, че Лейди Гага е идиотка, че другарят Тодор Живков обичаше хубавата народна песен, а неговите наследници във властта тананикат кръвожадните любовни мелодии на милкокалайджиевци и на певачки с лъскави физически дадености, но и с тенекиени глави”.

Професорът сподели, че приятелката му е учителка. Тя е преподавала на певицата Теди Кацарова. Според него, само старите учители са достатъчно способни преподаватели. По случая с уволнения млад учител от Пловдив заради “Харлем шейк” той каза, че директорката е постъпила много неразумно. “Повикай човека на един приятелски разговор, изкажи му съображенията си. и той щеше сигурно, ако има нещо, което не му харесва, да го коригира, защото той му се видя широко скроен, диалогичен човек”, каза той по адрес на учителя по английски Христо Данев.

“Добро е сравнително все още висшето образование в държавните университети”, смята професорът. Той самият не би чел лекции в частни университети, половината от които, според него, са незаконни. Според него, в България трябва да бъдат оставени да работят само държавните университети, защото имат традиции и качествено обучение.

“Абе всички протестиращи искат да има университети във всички градове, във всички села, във всички паланки. Ако може на Витоша, разбираш ли, и на връх Мусала да има университет. Абе как си представят? Това е инфлация, ние нямаме такова огромно количество от качествени преподавателски кадри, ние сме малка страна”, коментира в типично развълнувания си стил Вучков. “Тия протестиращи против себе си работят, когато искат да има толкова много университети, защото те ще лапат парите за тяхното кисело мляко, и за техния хляб и за тяхното краве сирене”, смята той.

Професорът хвърли вината за лошото състояние на средното образование на министерството. “Господин Даниел Вълчев каза, че бил въвел матурата. Приписва си го като огромна заслуга. Матура е имало много преди това – аз съм се явявал на матура”, посочи той. Учебните програми са претоварени с напълно излишни неща, добави той. Учебниците също са много лошо написани и отблъскват.

“Министрите се сменят, а чиновническата мафия в тия министерства 23 години не напуска и дели пари с тия лоши автори на лоши учебници. И докато това не се промени, нищо няма да стане”, анализира Вучков.

“Трябва да не си боядисваме косите мъжете, смешни изглеждаме, защото нямаме здравия косъм на жената. Другарят Живков си боядисваше косата с някаква бежова боя и му падаше като сажди от нея”, припомни той.

novini.bg

31/03/2013