Изтича срокът за плащане на корпоративни данъци

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Днес (1 април) изтича срокът за подаването на годишните данъчни декларации за облагане с корпоративните данъци, напомнят от Националната агенция по приходите (НАП). Днес е и последният ден и за внасянето на дължимия данък.

Данъчните декларации се подават в офисите на НАП по адреса, на който е регистрирана компанията. Документите могат да бъдат изпратени и по пощата с обратна разписка или чрез интернет. При подаване на декларация по електронен път, фирмите ползват и 1% намаление на дължимия корпоративен данък, но не повече от 1000 лева.

В останалите случаи данъчните задължения могат да бъдат платени във всеки банков клон или по електронен път.

Фирмите, които не са извършвали дейност през 2012 година, също имат задължение да подават данъчна декларация, уточняват още данъчните. Собствениците на такива компании попълват отделен формуляр, в който декларират, че нямат приходи или разходи за изминалата година съгласно счетоводното законодателство. Фирмите без дейност не прилагат годишен отчет за дейността.

Припомняме, че срокът за подаването на данъчните декларации за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април. Тогава изтича и срокът за плащане на задълженията към хазната. Отстъпка от 5% от дължимите данъци получават лицата, които са подали декларацията си по електронен път. 

През седмицата няма значими събития от корпоративния и макроикономически календар.

В понеделник (1 април) няма да има търговия на БФБ-София, тъй като платформата Xetra е базирана в Германия, а там е официален почивен ден – католическият Великден. За този ден е насрочено общо събрание на акционерите във Вапцаров холдинг АД.

Във вторник (2 април) стартира търговията с права за участие в увеличението на капитала на Алфа България АД.

За сряда (3 април) е насрочено общо събрание на акционерите на Пампорово АД, на което ще се гласува за увеличение на капитала с до 538 050 акции при емисионна цена от 3 лв.

За четвъртък няма насрочени събития, а за петък (5 април) е насрочено общо събрание на Захарни заводи АД гр. Горна Оряховица.