17-годишен прибра 30 милиона долара от приложение за телефон

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Средната възраст на милионерите по света взе драстично да спада. Миналата седмица в групата се нареди и 17-годишният британски тийнейджър Ник д’Алойзио, който продаде новото си приложение за смартфони Summly на интернет гиганта Yahoo. Точната сума на сделката така и не бе разкрита, но запознати твърдят, че става въпрос за около 30 милиона долара, писа британската преса.

Ударът направи ученика от Лондон един от най-младите мултимилионери, получили богатството си не по наследство, а със собствени усилия. Д’Aлойзио си мечтаел да създаде подобен продукт, когато бил на 15 години и четял дълги текстове за изпита си по история. Две години по-късно той вече говори за дял на пазара и интелектуална собственост със самочувствието на изпълнителен директор, 3 пъти по-възрастен от него.

Британският младеж подписа сделката миналата седмица, като не само продава приложението си, но и отива с целия си екип на работа в Yahoo. Възнамерява да премине на индивидуален режим на обучение към частното училище, което посещава, за да може да ходи на работа в офиса на компанията в Лондон. Младежът се надява интернет гигантът да даде тласък на приложението му, като го включи в своите продукти. „Yahoo е една от класическите и много известни компании в интернет“, обяснява той пред АФП защо е избрал да продаде приложениeто си на нея.

Пътят на младежа към известността започва още когато е на 9 – 10 г. Тогава родителите се съгласяват да му купят първия лаптоп. Д’Алойзио е роден в Лондон, но живее до 7-годишна възраст в Австралия, откъдето са родителите му. Майка му е адвокат, а баща му е вицепрезидент на представителството на финансовата корпорация „Морган Стенли“.

Всичко започва за момчето като хоби. Той сам се научава как да редактира клипчета и не след дълго преминава към програмиране. Прекарва ваканциите в дома си в квартал „Уимбълдън“, като разработва различни компютърни приложения. Ник е едва на 12 г., когато пуска първото си приложение – Finger Mill, което е нещо като тренировка за пръстите. Следват нови приложения – музикалното SongStumblr и Facemood, което се опитва да предскаже какво е настроенито на човек по новите промени, които прави в профила си във фейсбук.

Големият пробив идва през 2011 г., когато Д’Алойзио пуска в мрежата бащата на Summly – Trimit, който реже дълги текстове от мрежата до обобщения с големината на един „туит“. Приложението е похвалено в коментари от няколко технологични блога и скоро е свалено от мрежата десетки хиляди пъти.

Именно коментарите в техноблоговете са забелязани от фонда на най-богатия мъж в Азия – милиардера от Хонконг Ли Ка Шин. Най-неочаквано Ник получил имейл от представители на фонда, Ли бил първият инвеститор, който се свързал с тиийнейджъра. Тъй като не знаел какво да прави, Ник просто не му обърнал внимание. Два дена по-късно бил изумен, защото хората на Ли му писали отново, като го помолили за телефонен разговор. Той се съгласил.

„Не знаеха, че съм на 15 г.“, разказва сега Ник с усмивка. Инвеститорите искали да дойдат в Лондон и да се срещнат с него. Попитали го кога е свободен и той им обяснил, че всеки ден е зает между 9 и 17 часа. След като го попитали защо, той казал просто „Ами, ходя на училище.“ Според него това не само че не ги стреснало, азиатците даже още повече се ентусиазирали. „Тогава беше доста плашещо, изобщо не съм очаквал да ми се случи подобно нещо. В същото време нямах какво да губя – бях само на 15 г.“, спомня си момчето.

Фондът на Ли Ка Шин инвестирал 300 000 долара в разработката на Trimit. Младежът използвал парите, за да разработи Summly – алгоритъм на приложение, което открива основните теми в една новинарска статия. Summly показва на смартфона резюмета на новинарски текстове от интернет в размер до максимум 400 знака.

За да разработи приложението, Д’Алойзио събрал екип, в който влизали по-възрастни програмисти. Успял да заинтересува дори учени от университета „Станфорд“. „Привлякох някои ключови таланти. Например нашият председател е бивш служител на „Амазон“, дойде да помага като на втора работа. Бизнесчовек и същевременно млад, луд иноватор“, разказва Ник пред в. „Гардиън“.

Все пак не е справедливо, да се твърди, че Ник е станал милионер просто ей така. За да стигне от детската стая до борда на своята компания, той се свързал с цяла група от сериозни и опитни съветници, както и инвеститори. Сред подкрепилите го са впечатляващо известни личности – актьорът Ащън Къчър, основателят на Zynga Марк Пинкъс, Йоко Оно, както и „Нюз корпорейшън“ на Рупърт Мърдок. Ник твърди, че не направлява по-възрастните от него служители. „Работя с тях. Те са равни с мен, ако не и по-високопоставени.“

Summly беше пуснато официално през ноември м.г. точно на рождения ден на Ник. Това, че е толкова млад, никога не е било проблем, разказва той. Единствено при сключване на сделки и всякакви юридически въпроси се налага майка му да се подписва вместо него.

На младежа не му е разрешено да разкрива подробности от сделката с Yahoo и за колко време е обвързан с компанията. Няма конкретни планове за следващите 20 г. и не би искал да предрешава бъдещето си. Иска да учи в университет, да основе и да ръководи и други компании. Интересува го много работата в областта на изкуствения интелект. Засега нищо не е ясно, казва той. Същото показва и огромната питанка, принтирана на тениската му.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти