Излъжи ме в Габрово!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

На 1 април в много страни с думи и действия се отбелязва Празникът на хумора, шегата и лъжата. В България от стари времена се смята, че за да имаме късмет през цялата година, трябва да излъжем или нас да ни излъжат до обяд на този ден. Закачките са незлобливи и не целят да засегнат никого.

Денят на шегата и на лъжата е на особена почит в столицата на хумора – Габрово. На тази дата през 1972 г. е създаден Домът на хумора и сатирата – своеобразната „визитна картичка“ на града, подобно на паметника на неговия основател Рачо Ковача…

За внушителната 41-ва годишнина на Музей „Дом на хумора и сатирата“ екипът на габровската Весела къща, напук на смятания за стиснат нрав на габровци, щедро е обявил 1 април за Ден на отворените врати. От безплатното посещение на всички забавни атракции, временни и постоянни изложби могат да се възползват както габровци, така и гостите на града.

Тази година всеки посетител ще може да изпълни символично веселия габровски ритуал – „отрязване“ опашката на котката. По традиция екипът на Дома предлага на своите посетители интересна целодневна програма, в която са предвидени забавления за малки и големи.

От 9.00 ч. до 17.30 ч. ще вървят непрекъснати прожекции на анимационни филми от любими на децата поредици като руската „Ну, погоди“ и българската „Тримата глупаци“. През целия ден скъп гост на Дома на хумора ще бъде известната „Работилница за маски“ на майстор Диана Цинцарска, която ще представи и разиграе своите оригинални кукли.

В 10.00 ч. в постоянната експозиция „Корените на габровския хумор“ ще започне детско матине под наслов „Габровецът – пестеливец или скъперник?“. Интересни разсъждения и интерпретации по темата за духовните ценности и достойнства на габровеца в миналото и сега ще предложат ученици от ОУ „Ран Босилек“, членове на Клуб „Родолюбие“..

От 14.00 ч. е прожекцията на игралния филм на реж. Георги Стоев „Приключенията на Спас и Нели“ с участието на любими актьори – Ицках Финци, Георги Мамалев, Павел Попандов и др. От 15.30 ч. следва друга българска комедия – „Таралежите се раждат без бодли“ на реж. Димитър Петров, в който главните роли изпълняват децата Димитър Цонев, Андрей Слабаков, Ивайло Джамбазов, Нейко Нейков и др.

Гостите на празника ще имат възможност да видят и част от един голям подарък за рожденика – колекцията от 129 екслибриса, дарение за Дома на хумора от известния полски художник Анджей Кот.
 
В 17.30 ч. домакините ще посрещнат своя специален гост за рождения ден – художника Пламен Братанов, четирикратен лауреат на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Празничната вечер ще завърши с „Честит рожден ден, ДХС!“ – концерт поздрав от местни таланти за Веселата къща и нейните гости.  

Габрово /
България