Най-големите лъжи, които казваме на децата

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Повечето родители лъжат децата си, за да ги възпитават и да коригират държанието им. Много често дете, което се лигави или не се държи прилично, чува думите „Ако не престанеш, ще те дам на чужди хора те да се оправят с теб!“.

Няма как, понякога ни се налага да изопачаваме истината, или направо да я заличаваме тотално, за да успеем да убедим децата в нещо. С времето тези неща влизат в норма и накрая лъжите тотално изчезват. Но без тях, особено в първите няколко години от отглеждането на детето, просто няма как да минем.

Една от често срещаните родителски лъжи се отнася до някакви определени умения, които майката и бащата много биха искали детето им да притежава. „Маменце, много хубаво свириш на пиано, ще станеш известен пианист!“, „Аууууу колко хубава количка… не е количка, а къщичка… котенце ли си нарисувал? Браво!“ – звучи ли ви познато? По този начин родителите хем се опитват да убедят детето си, че е мега талантливо, хем да си самовнушат, че в къщата им живее малко генийче.

„Другия път ще ти го купя!“

Това е най-популярната родителска лъжа.

Често родителите косвено търсят помощ от непознати хора. Например: баща и дъщеря вървят в парка. Дъщерята реве и се тръшка, защото баща ѝ не ѝ е купил царевица. Следва репликата „Ако не спреш да ревеш, онази леличка отсреща много ще се ядоса!“. Ако вие сте „онази леличка“ или „онзи чичко“, вероятно леко ще се шокирате. Но, повярвайте ни, детето много повече ще се шокира (освен ако не се опитват да му минават с този номер ежедневно), защото повечето чужди хора са страшни.

Разбира се, няма как да пропуснем и благородните лъжи, целящи да запазят чувствата на детето. Например когато кучето или котката умрат, родителите измислят всякакви истории, с които да обяснят изчезването на домашния любимец. Може да е заминал в чудна страна, при феите или в много голям парк, където да си тича на воля.

Често лъжем децата си и за да ги накараме да ядат нещо, което никак не им е вкусно. У нас дори си имаме песничка за това, сещате се, нали – „Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте…“. А когато детето порасне и осъзнае, че броколито е по-безвкусно от минерална вода, разбира, че май мама и тате не винаги са били искрени с него.

Но, както казахме в началото, родителските лъжи понякога са необходимост. И затова лесно се прощават.