Хипоплазия на гърдите

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Хипоплазия се нарича недоразвито състояние на женските гърди в постпубертетния период, при което в структурата им се наблюдава липса на жлезиста тъкан.

Или иначе казано, в гърдите на някои жени няма достатъчно клетки за производство на мляко, което може да причини сериозни проблеми в процеса на кърмене.

Вижте какво трябва да знаете за хипоплазията на гърдите, така че да избегнете притесненията в храненето на бебето след раждането. 

От анатомично-морфологична гледна точка, размерът на женските гърди не определя количеството мляко, което те произвеждат. Големината им зависи от количеството мастна тъкан в структурата им, но млечният апарат функционира еднакво както при малките, така и при големите гърди.

От това правило обаче има едно изключение и то е, когато поради някаква причина гърдите не са се развили напълно и жлезистата тъкан, участваща в производството на кърма, отсъства. Именно това изключение лекарите наричат хипоплазия на гърдите или микромастия. 

За съжаление, състоянието не може да бъде установено категорично докато не се наложи жената да започне да кърми и разбере, че не произвежда достатъчно мляко. То може да е предварително определено (и изразено чрез малки гърди в пубертета) или да се придобие след рязко отслабване или след раждането. От своя страна учените обаче, все още не са открили точната причина за възникването му.

Една от теориите е, че недоразвиването на гърдите може да се дължи на хормонален дисбаланс – недостатъчно производство на прогестерон (отговорен за развитието на алвеолите) или прекалено производство на тестостерон (който потиска развитието на жлезите). Други варианти са проблеми с метаболизма, синдром на поликистозни яйчници и понижена функция на щитовидната жлеза. 

Заради липсата на жлезиста тъкан хипоплазните гърди са много тесни и издължени (наподобявайки тръба), липсва им обичайната пълнота, а в областта на ареола изглеждат някак подути и с по-тъмен цвят. Силно раздалечени са, при това не е рядкост едната гърда да е забележимо по-голяма от другата (повече от обичайната асиметрия).

Въпреки че варират в размера си, хипоплазните гърди не се променят по време на бременността и много често приличат на “празни сакчета”. Така докато гърдите на повечето жени се напълват с мляко на третия ден след раждането, хипоплазните гърди остават меки, защото няма достатъчно жлезиста тъкан, която да произвежда много кърма.

Все пак някои майки успяват да задоволяват хранителните нужди на бебето си, но при други кърмата или е в ограничено количество, или изобщо липсва.