Херпес зостер по време на бременност

1
Добави коментар

Херпес зостер е болезнено, проявяващо се с мехури по кожата състояние, което според статистиката засяга един на всеки 5 души.

То може да се прояви по всяко време, но е особено тревожно, ако се случи по време на бременност, тъй като може да засегне здравето на бебето.

И въпреки че случаите на херпес зостер по време на бременност са сравнителна рядкост, има някои неща за него, които е добре да знаете.

Много бременни жени се тревожат да не получат инфекция по време на бременността си и с право. Защото някои инфекции могат да бъдат предадени на плода чрез кръвта на майката или по време на родилния процес. Херпес зостер е именно такава инфекция.

Вирусът – причинител на херпес зостер е същият, който причинява и варицелата – варицела зостер вирус. Ако бременна жена никога не е боледувала от дребна шарка и се зарази с него, тя развива варицела. Ако обаче я е прекарала, при повторния сблъсък с вируса може да развие херпес зостер.

Причината е, че след боледуването от варицела (обикновено в детството), вирусът – причинител се запазва в латентно състояние в определени нервни клетки на тялото. И въпреки че имунната система го държи под контрол, всяка атака срещу нея (заболявания, имунопотискащи медикаменти, силен стрес, възрастови промени), може да предизвика повторното му активиране.

Рискът за плода при заразяване на бременна жена с херпес зостер зависи от етапа на бременността. Според специалистите по-опаснo е, ако това се случи след 30-тата гестационна седмица, тъй като тогава може да бъде засегнато здравето на бебето. То може да се роди с варицела или да я развие няколко дни по-късно.

В същото време, повишеното производство на антитела в периода от заразяването до раждането и предаването им по кръвен път на плода ще позволи на имунната система на майката да го предпази от бъдещо заразавяне с варицела зостер вирус.

Все пак, малък процент от бебетата, изложени на вируса от 21 до 5 дни преди раждането им, развиват т.нар педиатричен херпес зостер през първите 5 години от живота си. Това е така, защото имунната система на новороденото все още не функционира пълноценно и е в състояние да запази вируса латентен.