Поругаха паметника на Буров

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

С пречупени кръстове, символ на хитлеризма, за пореден път осъмна паметната плоча на големия български политик и банкер Атанас Буров на изхода на Пазарджик, след като един път вече бе почистен след вандалска акция. Паметният знак се намира на 500 м от местния затвор по пътя за автомагистрала ”Тракия”, съобщава “Монитор”.
Неизвестни злосторници, най-вероятно националисти са осквернили надгробната плоча, рисувайки с черен спрей нацисткия символ на 3 различни места. Единият пречупен кръст дори минава през каменния образ на Буров и той почти не се вижда. Над цитираната му мисъл: “Велики са тези хора, които дават всичко за отечеството си!” се чернее зловещият надпис – “Аз помагах на фашистите!”.

Явно вандалщината е станала през последните дни и тъй като лобното място на демократа Буров е извън града, не се намери някой да почисти паметника. Колите профучават край мраморния обелиск и като че ли на преминаващите им е безразлично защо паметната плоча е в пречупени кръстове.

Животът на видния банкер и общественик е свързан с Пазарджик от 1954 г., когато Атанас Буров е излежавал 20-годишната си присъда в местния затвор, умира и е бил заровен в покрайнините на старите арменски гробища. Именно там се издига осквернената паметна плоча.