Георги Шаламанов: Синът ми се роди с хемангиом в главата – тук не могат да му помогнат!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

От Българската асоциация по минифутбол първи съобщиха на медиите, че стартират кампания в помощ на 4-годишния Александър Шаламанов. Той е син на един от водещите играчи в тази разновидност на футбола – Георги Шаламанов. Детето се нуждае от лечение в чужбина, но семейството не разполага с нужните средства. Една операция в Германия би струвала минимум 50 хиляди евро. Дарителски кутии ще бъдат поставени на всички терени в страната, където се играят мачове по мини футбол. Открита е и банкова сметка. Историята на малкия Сашко разказа пред в. “Доктор” баща му Георги Шаламанов.

– Г-н Шаламанов, каква е диагнозата на Александър?
– Детето има нужда от лечение, защото е с хемангиом под черепа, който притиска очната ябълка и мозъка.

– А каква е причината за това заболяване?
– Така се е родил Сашко. С течение на развитието му хемангиомът е започнал да се уголемява. Хемангиомите са вътрешни и външни. Всяко дете може да ги има по рождение някъде по тялото си. За съжаление на нашето дете е вътрешен и точно в тази опасна зона. В момента детето няма никакви отклонения, хемангиомът не му е повлиял, но не можем да чакаме това да се случи. В много тежък момент ни хвана заболяването на сина ни и затова сме опрели до чужда помощ.

– Как разбрахте, че синът ви има проблем?
– Взе да му се подува слепоочието от лявата страна. В началото докторите казваха, че е киста. Но от ноември лявото оченце започна да отива по-напред от другото, започна малформация. Жена ми случайно намери в интернет един специалист по лицево-черепна хирургия, д-р Станимиров, и отидохме при него в Окръжна болница. Той каза още преди да отидем на ядрено-магнитен резонанс: “Това е хамангиом, не си правете шега!”. При изследването точно това се оказа. Да не ви казвам оттогава как се чувствам и какво ми е.

– Лежа ли детето в болница?
– В “Токуда” ги оставих с майка му за 3-4 дни. Там му даваха едно лекарство, даже и в момента го пие сутрин, обед и вечер. От него се свиват кръвоносните съдове. Това лекарство се дава, защото хемангиомът се захранва от кръвоносните съдове. А като те се свият, не позволява на образуванието да нараства. Ако нарасне,

може да засегне нерв или мозъка

Това по принцип е лекарство за сърце и е открито преди 1-2 години. Пие се по схема. От него няма странични ефекти.

– В коя болница ви казаха, че хемангиомът трябва да се оперира?
– Препоръка имаме от Окръжна болница. Лекарите от “Пирогов” и от “Св. Иван Рилски” са готови веднага да го приемат и да го оперират. Обаче лицево-челюстният хирург ни каза: “Много ви е специален случаят. Нямаме необходимото ниво в България, за да можем да се намесим. И един милион лева да ми дават, аз няма да оперирам вашия син, защото ви мисля доброто”. Затова търся специалисти, които да преценят как да се подходи в този случай. Ако се направи операция, няма да е никак лека. Хемангиомът е на такова място, че е важно да не се засегне окото или мозъкът. Трябва да се направи от много големи специалисти.

– Как разбрахте за клиниката в Германия?
– От Окръжна болница са пращали и други дечица с подобни заболявания на лечение там и те са се върнали напълно излекувани. Като нашия случай много рядко се среща. Интервенцията струва много пари. В България може да го оперират, но не дават никакви гаранции, че ще го излекуват напълно, като отстранят това нещо. В Германия има методи на много по-високо ниво и могат да решат проблема и без операция.

– В коя клиника в Германия отидохте на преглед?
– Това е клиника “Вирхоф” в Берлин от веригата болници “Шарите”. Имахме насрочен преглед миналия вторник с хиляди връзки. Занимават се с лицево-черепна хирургия, с малформации. Говорих и с българи, и с германци, и всички ни съветваха да отидем там, защото е върхът на съвременната медицина, че сме попаднали на точното място. Но там лечението е много скъпо. Ориентировъчно ни казаха, че ако всичко мине от първия път,

по-малко от 50-60 хиляди евро няма да струва

Не искам да си помислям, че може да се наложи повече от една операция.

– Отказахте ли се?
– В Германия разходите са убийствени. Там искат 10–15 хиляди евро само да направят биопсия на детето. Мнението на лекарите в Берлин е, че не е злокачествено образувание. Българският хирург, който откри заболяването на Александър, пък ни каза, че е рано за биопсия, че не трябва да се избързва. Затова ще потърся още едно мнение. Сега ще ходим в Турция, за да му направят други изследвания. Там ще направим още две изследвания. Решени сме да опитаме всичко. Сигурно няма да повярвате, но в Германия ни казаха, че в Турция е много добра медицината. Казаха ни го българите, с които се срещнахме, даже и професорът, който прегледа Сашко. Според него в Истанбул специалистите са много добри и изобщо не са за подценяване.

– Детето как се чувства сега?
– Жизнерадостен е. Обича да тича, да играе с топка. Но от февруари започна да се оплаква. Броя ги, вече четири пъти каза, че го боли главичката, и то точно челото. Да знаете какво ми е. Бях се сринал за една седмица, но детето всичко вижда. Затова се стегнах. Трябва да съм силен, за да му помагам.

Играя минифутбол на малки вратички, но аз не съм важен. Не искам популярност за себе си. Даже кампанията за събиране на пари я направиха мои приятели. Те се разчувстваха и помагат кой с каквото може, защото знаят в какво положение съм. Съгласих се заради детето. Когато е в безизходица, един родител прави всичко възможно.

Който желае да помогне за лечението на Сашко, може да изпрати пари на специално откритата банкова сметка:

Първа инвестиционна банка
BG97FINV91501003966228
титуляр: Георги Шаламанов

Мара Калчева