За Коза ностра от първо лице

20
Добави коментар
f1xx
f1xx

„Държавата може да се справи с мафията. Достатъчно е само да реши.“ С тези думи на корицата започва книгата на Алфонсо Сабела „Ловец на мафиоти“, а в нея се разкриват десетки успешни или провалили се акции на италианската полиция, на италианската държава срещу Коза ностра.

Сабела описва арести, убийства и кървави разправи, с които представя истинското лице на сицилианската мафия, което няма нищо общо с познатото от книгите и филмите.

Всяко изречение е написано от първо лице, защото зад това непознато у нас име стои един преждевременно побелял мъж, жертвал седем години от живота си в борба с мафията в самото й сърце Палермо.

Тази книга, разказва той, описва събития, които не можеха да бъдат разказани по-рано. „В нея разкривам следствени тайни и факти, които тогава можеха да доведат до смъртта на някои хора. Написах я по две причини. Първата, за да покажа, че, когато има воля, държавата успява да срази всяка криминална организация, която се намира на нейна територия. Втората е, за да оборя завоалирания, дори епичен, образ на мафията който създадоха книгите, филмите и вестниците“, обясни самият Сабела при представянето на „Ловец на мафиоти“.

„Филмите показват мафията като спазваща правилата и защитаваща правата, които държавата не е успяла да защити. Тя няма правила и етика. Тя убива жени и деца и единственият й стимул е жаждата за власт и пари“, заяви с глас, който не търпи възражение италианският магистрат и за да не бъде голословен разказа за убийствата на две деца.

Едното, 13-годишно, син на разкаял се мафиот, било отвлечено и държано в плен две години, за да накарат баща му да се откаже от показанията си. След това похитителите го удушили и разтворили тялото в киселина.

Друго момченце, на четири години, било разстреляно само защото имало нещастието да пътува до своя баща във фаталния ден. Двегодишното му братче оцеляло по чудо, след като по автомобилът били изстреляни два пълнителя от „Калашников“.

Ако държавата е на мястото си, тя не се нуждае от тези герои, заяви Сабела за двете момчета и хилядите други, загинали от безпощаднната ръка на Коза ностра.

„Съжалявам, че в определен момент страната си помисли, че е намалила мафията дотолкова, че може да съществува мирно с нея. Държавата направи крачка назад. Това позволи на мафията да се организира и след време тя отново ще се изправи“, каза Алфонсо Сабела.

Причините, според него, са две. „Големият проблем на Италия е, че не се учи от своите грешки, както и много страни по света. Но тя не се учи и от своите успехи. Италия изнесе мафията по света, но изнесе и антимафията – определени законодателни инструменти за борба с нея бяха копирани в много европейски държави.“

Втората причина, която Сабела изтъкна, са връзките между мафията и политиката. Тя винаги е с тези, които управляват, обясни той. Мафията не подбира десни или леви, тя винаги е с този, който побеждава.

За служителите на реда това става най-видимо, когато решат да разследват именно тези връзки. Тогава започва да им се пречи с всички сили. Авторът на „Ловец на мафиоти“ разказа за последната си среща с Джовани Фалконе, около 15 дни, преди да бъде убит. Колега го попитал защо никога не е разследвал високите нива, а той отвърнал: „Ако бях, нямаше да ми позволят да направя и това, което успях да направя“.

В книгата са описани различни случаи, в които мафиоти са се разкайвали и са решавали да сътрудничат на полицията. Сабела обясни, че тези от по-ниските нива се страхуват да попаднат затвора за цял живот и да изгубят удобствата, които са имали преди това. За мафиотите от високите етажи в Коза ностра това не е достатъчно. За да решели да сътрудничат, трябвало да усетят живота си заплашен. Едва тогава се пречупвали и започвали да говорят.

За страха италианецът каза, че винаги е бил с тях.

„Страхът беше станал усещане като всяко друго – като глада, като болката. Усещаш го, но не се лекуваш. По онова време ние усещахме много силно и държавата, която ни пазеше“, допълни Сабела и разказа за безбройните мерки за сигурност през тези седем години.

За него това били седем години без кино, театър, ресторант, без да може да се види със семейството и приятелите си. При все това той никога не е заплашван от мафията. „Това нямаше да окаже ефект върху нас. Мафията не заплашва, ако знае, че с това няма да промени нищо. Тогава просто действа.“

Защо точно Сицилия си е избрала Коза ностра? Защото това е регионът, в който държавата присъства най-малко, обясни Сабела. Там мафията се държи като държава.