Ексклузивно! Уловиха пираня в Марица

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Риба от екзотичния хищен вид пираня се хвана най-ненадейно на въдицата на рибар от първомайското село Мирово. Екземплярът с дължина 42 сантиметра бил уловен от 63-годишния местен жител Илия Гранитски във водите на Марица. Той дълго се чудел що за риба е закачил на въдицата си, но негови по-млади познати разпознали необичайния за родните водоеми хищник.

Новината предизвика истински смут в селото, съобщиха читатели на Plovdivutre.bg На място на улова е бил повикан и кметът на Мирово, който е взел пиряната и я е сложил във фризера си с идеята в послeдствиe да я изпрати за изледване в БАН. Той е уведомил и Гражданска защита. За момента това е единственият случай на уловена пираня в този район на реката. Затова няма повод за паника и към момента не се предвижда въвеждане на ограничителни мерки за ползване на водите.

Случаят обаче поражда много въпросителни. Миналата година във водите на Марица отвъд границите на България бяха уловени две пирани, за което съобщиха медиите в южните ни съсъедки. Едната бе хваната от Кадир Йосал от турската страна на реката в края на юли. Броени дни по-късно подобен „късмет” имаше и Костас Цолакидис от Орестиада. Според някои от жителите на Мирово е възможно улов на Гранитски и миналогодишните случаи да са свързани и пирянята да е дошла насам след потопите от преди няколко седмици. Други пък са категорични, че някой местен жител със страст към екзотичните хищни риби вече не може да се грижи за своите питомци и ги е пуснал наскоро в Марица.

Случат не е прецедент за България. През лятото на 2008 година три пирани бяха уловени в язовир „Пача бара” край Габрово. Явно видът може да вирее вече в родните водоеми. Това обаче представлява риск за местните видове. Присъствието на пирани може не само да унищожи риболова в Марица, но и поставя в риск живота на хората.

Пираните обитават големите реки на Южна Америка и обикновено се движат на групи от около 20-30 риби. Пасаж пирани е способен за 30 минути да изяде животно с размерите на кон, затова тези риби са смятани за едни от най-хищните същества на планетата.