Какво още трябва да знаем за съдържанието на храните?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Какво още трябва да знаем за съдържанието на храните?

Това, което трябва да е изписано на етикета на хляба или зърнената закуска, е „пълнозърнест продукт”.

Хора­та напоследък се спират все повече на пълнозърнестите продукти. Не ви съ­ветваме да купувате храна с надпис „едросмляно брашно“. Това, което тряб­ва да е изписано на етикета на хляба или зърнената закуска, е „пълнозърнест продукт“.

Ако искате здравословен продукт, вина­ги четете какъв е съставът. Трябва да има само няколко съставки, а не дълъг списък с добавки. Като основна състав­ка трябва да фигурира „пълнозърнест“ и да не се споменава добавена захар. В таблицата с хранителни вещества тряб­ва да са посочени поне 3 г влакнини на порция.

Внимавайте с добавената вода!  Ако в една консерва супа би изглеждало нормално да е добавено значително ко­личество вода, то едва ли очакваме да видим ценната течност като ключова съставка в едно пиле. И все пак някои пилешки продукти съдържат до 55% добавена вода. Водата се използва, за да направи месото по-тежко и така да вдигне цената – тази практика не е неле­гална – но според разпоредбите на Евро­пейския съюз продукти, които са мина­ли през такова третиране, трябва да имат етикет с надпис „съдържащо во­да“. Тъй като подобни артикули често са насочени към ресторантьорския биз­нес, клиентите всъщност рядко виждат етикета и е малко вероятно да знаят как­во консумират и за какво точно плащат.

Не сравнявайте по „порция”

Според правните разпоредби за ети­кетите на храните количеството вита­мини, минерали и други хранителни вещества трябва да се посочва на 100 г или 100 мл, макар много производите­ли да го изписват спрямо порция от продукта. Затова си заслужава да за­помните, че вашата представа колко го­ляма трябва да е порцията може би се различава от тази на производителя.

Ако искате да сравните хранителна­та стойност на два сходни продукта – да проверите кой съдържа повече влакнини и по-малко сол, например, сравнете цифрите спрямо 100 г или 100 мл, а не спрямо порция.

 

 

Бърза и здравословна диетична програма за красиво и слабо тяло