Как да преодолеем пролетната умора?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Лошо настроение, изтощение, главоболие, неразположение – това са симптомите

Когато няма налице органични или психиатрични основания за изтощението, най-често причините са в лошата хигиена на живот – липса на физическа активност, влошен сън, нарушаване на ритъма ден-нощ. Поведенческата терапия и възстановяването на дневния режим са двата основни начина за преодоляването на това състояние.

Понякога умората се дължи на липса на някои витамини и минерали, които не успяваме да си набавим с храната.

Витамин В – това е цяла група от витамини, чийто недостиг в организма може да доведе до анемия и липса на тонус. Те се съдържат в бирената мая, зърнените храни, карантията.

Витамин С – идеалното средства за възвръщане на тонуса. Има го в цитрусовите плодове, спанака, магданоза, картофите. Разрушава се лесно при топлинна обработка, затова продуктите трябва да се готвят бързо.

Магнезий – обекновено не приемаме достатъчно от този ценен минерал с храната и това се изразява в липса на енергия.  Намира се в шоколада, някои зеленчуци и бобови храни.

Билковите чайове стават задължителни. Пийте комбинирани чайове – ехинацея, къдрав лапад, лепка и багрилна баптиса, поне по 1 чаша на ден в продължение на месец, месец и половина. Голият сладник притежава противовирусно действие и повишава нивото на кортизола – естествен хормон, който ни помага да се справяме със стреса. Жълтият кантарион е добър антидепресант, а маслото от вечерна иглика е с много добър ефект.

При хронична умора задължително направете изследвания, от които да се установят причините за това състояние. Вашият лекар трябва да ви предпише: пълна кръвна картина, чернодробни изследвания, урея и кръвна йонограма, хормонални изследвания на щитовидната жлеза, захар в кръвта и урината, протеинограма и други.

 

6 начина да пропъдите мрачните мисли и да повдигнете духа си