Светла Кирова: Попаднах на хора, които гледаха само как да ми вземат парите!

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Преди повече от година бургазлийката Светла Кирова попада в един капан, от който няма излизане. Младата жена не вижда как ще се реши проблемът й, защото е попаднала в ръцете на хора, които са гледали само как да й вземат парите! Репортер на БЛИЦ се срещна с потърпевшата, и я помоли да разкаже за какво става въпрос:-Светла, какво те накара да ни потърсиш?
-Изчерпах другите възможности за решаване на проблема си, а познавам силата на медиите и знам, че “Шоу” е вестникът, който се старае да бъде в помощ на своите читатели. Освен това искам да предупредя хората да не се предоверяват, за да нямат моите проблеми.

-Каква е твоята история?
-През януари 2012 г. продадох панелния си апартамент в блок 35 на бургаския ж. к. “Славейков”, за да си купя друго жилище в новопостроена кооперация в същия комплекс – до училище “Димчо Дебелянов”, която уж беше на акт 14. Сделката беше на 1 март 2012 г., а януари капарирах апартамента. Никога досега не бях купувала и продавала недвижим имот, за да зная как да оформя договора и се доверих изцяло на юристите на брокерската фирма, която беше посредник на сделката. Успокоиха ме, че всичко е готово и си прибраха комисионната, но сега много съжалявам, че съм се предоверила.

-Защо, какво се случи?
-Попаднах в царството на абсурдите! Когато започнах ремонта, разбрах, че едната вътрешна стена, която де факто обособява част от жилището като спалня, е незаконна! Предложиха ми да я съборя и след Акт 16 да я изградя наново, което за мен е абсурдно! Тръгнах да я въвеждам “с екзикутив” – архитектът начертава тази стена на плана, въвежда се в общината като се плаща такса – вадиш си разрешително за строеж на стена. Понеже е преди Акт 14 това трябваше да се начертае от техния архитект, но се оказа, че тази кооперация е някакъв “батак” – строителството й е започнало преди 17 години, водили са се много дела… Впоследствие Станчо Драганов Станев, който е собственик на земята и де факто – възложител, намира фирма “Мод строй”, за да му завърши строежа… Принудих се да въведа стените на моя сметка, с това обаче проблемите ми не свършиха…

-Какво последва?
-Сблъсках се с грозната действителност и видях какво се крие зад лъскавата фасада на сградата. Апартаментът го купих на 1 март 2012 г. Три дни след това заваляха дъждове и снегове, и в апартамента протече от всякъде. Вратата на терасата беше под нивото й – разкъртихме я и я извадихме, за да я поставим, там където й е мястото – за моя сметка!
Оказа се, че покривът тече отвсякъде, а ламарините, които трябваше да стигат до олуците на терасата, свършваха една педя преди тях, нямах и изолация на спалнята.

-А ти не посочи ли на фирма “Мод строй” недостатъците на жилището, за да ги отстранят?
-Много пъти. “Да, да, ще ги отстраним”, “Опиши недостатъците, за да знаем какво да оправим”, “Кажи недостатъците”… Всичко ми обещаваха, но нищо не отстраняваха! Започнах за моя сметка сама да си отстранявам недостатъците на жилището – направих си изолацията на спалнята, сложих ламарините над олуците…Започна да ми се появява влага в спалнята – взех да търся от къде идва проблемът и видях, че вместо сифон на терасата, там има някаква пластмасова тръбичка, нагрята със запалка и пъхната в дупката! Като проверих отводнителния канал на терасата, се оказа, че той въобще няма изход! Постепенно картината започна да ми се избистря пред очите – лъскавата от вън сграда беше построена с всякакви подръчни материали, събирани сякаш от казаните за боклук…

-Но как е възможно това?
-Качвам се на покрива, който беше заключен с катинар – явно, за да не видим каква е грозната действителност, и забелязвам, че той е пред срутване! Направен е от изгнили греди и парчета счупени и изтърбушени дъски, събирани сякаш от руините на стогодишна къща… Дъските, които са използвани за направата на покривната конструкция, не само, че са изгнили, но са и съвсем тънички – явно са взети от дървените палети за строителни материали. Керемидите са лепени с вар, но през тях се вижда небето! Където има теч е сложено миниатюрно парченце ламарина и е заковано с ръждиво пиронче, или дупката е запушена с малко монтажна пяна – сякаш не си в съвременно жилище, а в стара селска къщичка, където течът се изолира с парченца найлон!

-Но това направо е подсъдно.
-Такъв покрив на нова кооперация как ще го приемеш, как ще му издадеш Акт 16? Та този покрив е животозастрашаващ! Казах им го – глас в пустина! Тогава поисках мой майстор да се качи и да постави от черната хартия или други изолационни материали под керемидите – пак за моя сметка, защото аз съм на последния етаж, и вече съм си шпакловала стените, сложила съм изолация на таваните – минерална вата и гипскартон, но ми казаха “Не! След Акт 16 – тогава може да правиш каквото искаш! Но сега не може!”

-Но нали при продажбата на апартамента са ти казали, че въпросният Акт 16 ще ти бъде даден на 29 март 2012 г.? Какво става с него?
-И аз това питам? Мина 29 март 2012 г., излъгаха ме, че някаква служителка била в отпуска, коригираха срока за май, после казаха, че уж в края на декември ще бъде, след това започнаха други смехотворни лъжи и оправдания… Вчера им звъня и ги питам какво става с документите? Отидох и при архитект Недева, главен архитект на кметство “Славейков” , за да ми каже какъв е проблема на тази кооперация?

-И какво разбра от арх. Недева?
-Явно имат неуредици с някаква документация, изискват документ, който Недева не може да им издаде. Те поискали документ кога кооперацията е била завършена на груб строеж. Оказва се, че това никой не го знае и не може да каже със сигурност, защото: през 1995 г. строителството на сградата е спряно, през 1999 г. е започнато отново, през 2011 строежът пак е спрян … През годините този строеж е спиран многократно заради различни съдебни дела и слез време е започвал отново…

-Какво се получава на практика – след като преди година ти си купила нов апартамент с надеждата да живееш комфортно, в действителност се озоваваш в полузавършен строеж. След 1 година ти продължаваш да се сблъскваш с куп неуредици и вместо главоболията ти да отпадат едно по едно, те се задълбочават, а пропуските в строителството не ги отстраняват, и те се наслагват все повече и повече…
-Така е за жалост. И преди още домът ми да бъде довършен, се отваря спешна нужда от ремонт. Дори се стигна дотам да ми звънят от „Мод строй” и да ме уговарят „Светла, не може ли твоят архитект, който ти прие екзикутива, да ни подпише Акт 14, а ние ще му дадем …100 лв.!!!” Казах им: „Хора, много ви моля, не говорете глупости! Тази 17-годишна кооперация е някакъв батак, кой ще е тоя, който ще си сложи главата в торбата? Аз съм един клиент, който си е купил апартамент, който е ипотекиран. За това жилище аз съм дала 34 хиляди евро. Банката ми иска Акт 16 – срокът да го представя беше до 3 месеца, станаха 6 – всеки момент може да ми направят изискуем кредита! Аз нямам възможност да им върна парите и те ще обявят жилището ми на търг. И аз оставам на улицата!” Аз нито мога да заживея в апартамената – няма ток, даже няма и времянка, а с едно разклонителче вземат електричество от един гараж. Но е 20 ампера и пусна ли бойлер с климатик, или бойлер и две лампи, бушонът пада, и аз докато слеза до долу и се върна обратно – предпазителят пак паднал! Има проблеми и с водопровода…Но най наболял ми е проблемът с течащия покрив, защото цялата ми обзавеждане заминава от влагата – кухни, мебели, ламинати – всичко заминава… Комшията отдолу пали печка с дърва – аз трябва да влизам с противогаз в спалнята си! Оказа се, че самият комин е по-нисък от покрива! Излизам на терасата – кълба от дим и сажди хвърчат…

-Струва ми се, че вина има не само фирма „Мод строй”, която строи обекта, но и възложителят – т.е. собственикът на земята, от когото ти си купуваш апартамента.
-Този 84-годишен старец Станчо Драганов Станев ме излъга! На самата сделка – на предварителния договор, ми казва: “Ние сме готови, бе, ей сега отивам да платя Акт 15”. Сега вместо да ме обезщети, той е изключително нагъл. Баща ми му звъни, за да го пита за Акт 16, а той му се разкрещява: ”Може още 20 години да няма Акт 16”, и му затваря. Аз съм купила апартамента от този старец, той трябва да се оправя със строителя, защото е възложител. А не да ме праща постоянно при него. Сега възложителят и строителят си мият ръцете един с друг, а аз съм потърпевшата. Освен това дядо Станчо ме е излъгал и с площта на апартамента. На самата скица пишеше ателие – 46, 77 кв. м., а той от къде ги изкара тези 82 кв. м., за които му платихме- това е неизвестно. Но проблемът с квадратурата на апартамента смятам, че трябва да се решава в отделно дело.
И брокерската фирма “Интерестейдс”, която е посредник на сделката, също ме излъга – те всичко са знаели… Звъннах на шефа на брокерската фирма и му казвам: “Вальо, какво правим? Взехте ми 760 евро комисионна, а не ми защитихте интересите!” “Какъв е проблема?”, ме пита той. “Незаконна стена!” “Че какъв е проблема да я събориш и да я изградиш след Акт 16”, ми казва той. “Ами щом е така, върни ми тогава тези 760 евро комисионна и ще си я изградя!, му заявих аз, а той ми затвори телефона и после спря да вдига слушалката. Когато отидох да подписвам Акт 15, аз им казах: “Няма да подпиша докато не се отстранят всички тези недостатъци! Вие сте длъжни да ги отстраните, а не да ми казвате, че след Акт 16 има гарация 6 години. Че аз на 6-ия ден ви казвам, че всичко тече, защо ще чакам 6 години?

-Какво ще правиш – има реална опасност да си загубиш парите?
-Не знам какво да правя – нито мога да заживея в това жилище, нито мога да го продам, защото хората искат Акт 16, плащам и ипотека, от банката всеки момент могат да ме потърсят за документа. Страх ме е от всяко позвъняване на телефона – не знам какво може да ми се струпа пак на главата!…

Едно интервю на Марина ШИВАРОВА