Радослав Благоев: 6 дела за смъртта на родилки и новородени са във фризера от години!

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Краят на 2011 г. беше свързан със станали публично достояние няколко шокиращи смъртни случая на родилки и новородени в София. Лекари тогава казаха, че това била черна серия от нелепи инциденти, каквато имало регулярно през няколко години. За близките на починалите обаче всичко това е свързано с много болка и мъка всеки ден, които се засилват още повече от бездействието на прокуратурата и разследващите органи. Оказа се, че години наред знакови дела, касаещи смъртта на млади майки или новородени, още не са получили съдебен ход. Ето какво повече разказа по тази тема Радослав Благоев, председател на Сдружението “Живот за България” и баща на момченце, което почина скоро след раждането си в АГ “Шейново” в столицата.

– Г-н Благоев, във вашето сдружение следите делата, добили публична популярност и свързани със смъртта на родилки и новородени – докъде стигнаха те?
– Всички дела са във фризера от години. Моето, което касае нелепата смърт на бебето ни, родено в АГ- болница “Шейново”, не може да получи ход вече почти 2 години. Същото стана с делото, заведено от Людмила Велинова, майката на Деяна Георгиева, която знаете, че също почина в края на ноември 2011 г. след раждане в АГ “Шейново”. Затова аз и Людмила решихме да отзовем прокурора, който е един и същ по двете дела, защото имаме данни, че работи срещу нас.

Делото, заведено от Таня Узунова за смъртта на дъщеря й Надежда Узунова и новороденото момиченце Михаела, също е в застой вече година и половина. При нея експертизата се изпраща в София. На всичкото отгоре съдът реши по-голямата дъщеря на Надежда да бъде осиновена от братовчедка на семейството. Таня не успя да се пребори с нея, което е супергадно.

При Васил Янкуловски от София, на когото жена му почина след раждане във Втора градска болница, бебето слава Богу е здраво, също няма развитие по делото вече 3 години. Христо Коледаров от Петрич, на когото съпругата му почина след раждане в частната болница на д-р Мазнейкова, чакаше уж последна експертиза, но вече 5 години там всичко е в застой. Същото е положението и при Иван Иванов от Бургас, при него няма експерти, които да направят експертизата за смъртта на съпругата му. Прокуратурата поиска помощ от лекари в София, защото не могат да се намерят местни експерти, които да изготвят експертизата.

– Защо според вас се получава така?
– Проблемът е много сериозен заради самите експерти. Ето, експертизата при делото на Людмила е добра, но въпреки това то непрекъснато се връща. Сега искат седморна експертиза.

Получихме от проф. Иван Козовски, който прави експертизата за смъртта на Деяна, списък с подходящи въпроси за изясняване, които са му поискали от прокуратурата. По повечето от въпросите той вече е отговорил и е дал своето заключение по тях. Сега от прокуратурата искат да се отхвърли или потвърди наличието на остра левкемия, т.е. въвеждат нова болест, само и само да се забави разследването. А проф. Козовски много ясно е посочил в експозето си къде са проблемите от медицинска гледна точка, причинили смъртта на Деяна. Целта на всичко това според мен е експертизата да дойде в София и да стане това, което се случи при мен и при Надежда Узунова. Те не надграждат получените сведения, а

непрекъснато връщат разследването,

уж поради много пропуски. Аз лично нямам дори информация къде е моето дело. При мен основното е заключението от аутопсията на бебето. Те твърдят, че съпругата ми е имала инфекция, но при детето нямаше такава. Защо не са проследили състоянието на жена ми, след като ходехме на консултации, на прегледи и е наблюдавана? От 2011 г. до днес никоя институция не може да ми даде информация д-р Ковачева от АГ “Шейново”, която бяхме избрали да извърши раждането, с какво работно време е била на 20 май 2011 г., когато съпругата ми роди. Питах писмено в РЗОК, в Столична община, в НЗОК, в РЗИ, не получавам информация колко деца е изродила в този ден докторката или какво друго е свършила. Това нормално ли е според вас?

– Какви са изводите на проф. Козовски за причините за смъртта на Деяна?
– Най-общо казано, в отговора на проф. Козовски на поредното запитване от прокуратурата, той пише ясно и категорично, че при правилно поведение на медиците смъртният изход при Деяна е бил предотвратим. Цитирал е точно допуснатите пропуски и грешки. В заключение проф. Козовски пише следното: “Ние оставаме със съмнението, че с тези допълнителни въпроси и предложение за нова съдебно-медицинска експертиза с други подбрани за целта лекари се цели отлагане на разследването и делото в необозримо бъдеще с крайна цел пренебрегване на нашата експертиза и приключване на разследването във вреда на потърпевшите близки на Деяна. Основание за това ни дава и тенденцията, наблюдавана от нас при други разследвания, където сме били вещи лица. Именно заради това България е на едно от последните места с един от най-високите показатели за майчина смърт в Европа. Още по-обезпокоително е, че в повечето случаи, както показва нашето разследване и публикации, смъртният изход на родилките е бил предотвратим”.

– Сега какво предстои от ваша страна?
– Аз и Людмила, майката на Деяна,

написахме жалби до Роман Василев,

зам.-градски прокурор в Софийска градска прокуратура, и искаме да се отзове наблюдаващият прокурор по нашите дела – г-н Ангел Попколев. И в двата случая се вижда, че се върви към тенденция да не се реши проблемът в наша полза. Има давност на някои от документите от 5 години, затова според нас целта е да се постигне именно това.

Лекар щом тръгне срещу колеги, виждате, че здравната система започва да го напада. Когато през 2011 г. започнахме първите протести на сдружението, от Лекарския съюз ни отказаха подкрепа. Тогавашният шеф на болница “Шейново” – д-р Костов, уж подаде оставка, но и до днес си остана в Надзорния съвет на болницата, а наскоро го избраха и за директор на Първа АГ “Св. София”. Над него има политически чадър и точно затова той е спуснат и в прокуратурата. Този чадър в съдебната система пази лекарите. Но ние не се страхуваме да говорим, защото нямаме какво повече да губим от това, което загубихме. Людмила казва, че още не може да погледне снимката на дъщеря си, без да се разплаче. Ние със съпругата ми загубихме първородния ни син при съмнителни и неясни обстоятелства, при положение, че бременността е следена стриктно и сме изпълнявали всички препоръки на лекарите.

– Т.е. делата за смъртта на родилки и новородени се бавят умишлено, а лекарите се оневиняват – така ли?
– Да, точно така. Не са само тези 6 дела, които изброих. Намерихме случай в Русе, който е сходен с моя, тъй като умира бебето след раждането. Тези родители обаче са осъдили докторката на 5 години условно, но поради липса на други провинения тя си остава шефка на родилното в болницата в Русе и до днес. От МЗ отговориха на наше запитване, че присъдата не пречи въпросната докторка да заема тази длъжност, тъй като не лекува, а има само управленчески функции. Как очаквате системата и практиката да се променят?
Какво е сега положението – стане някъде проблем, веднага министърът, който е в момента на този пост, се показва по телевизията и казва, че се прави проверка. Но от това нищо не произтича, решение няма.

– Ще търсите ли правата си в Страсбург?
– Обмисляме го. Жена от Русе, която е член на сдружението ни, вече заведе дело в Страсбург. За щастие бебето й не е починало, но е получила в резултат на раждането тежко увреждане на гинекологичните органи, в продължение на година и половина е трябвало да се подложи на реконструктивни операции, за да се възстанови.

Безнадеждно е положението, така е направена системата в момента. Ние, когато се срещахме с доскорошния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и с представители на прокуратурата, имахме предложения за подобряване работата на съдебната система, но всичко остана без развитие. Предложихме да се направи закон за правата на пациента, но искаме участие в работата по него. Да се използват някои от практиките в Европа и националният консултант да не е подчинен на Лекарския съюз.
Защото например проф. Козовски получава в момента много нападки и проблеми, тъй като не работи в унисон със системата. Предложихме да се създаде частна лекарска камара, където членството да е доброволно и те да излъчат специалистите, които подготвят съдебните експертизи, за да не може от Лекарския съюз да им се въздейства. Имаме и други конструктивни предложения, които могат да подобрят работата, но никой не иска да ги чуе. Отзоваването на съдии също е проблем.

– Значи възмездие не може да има във вашите случаи така ли?
– На този етап не може да се постигне възмездие.

Маргарита Благоева