Започва нов етап от проекта „Антична Сердика“

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Министерство на културата обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за втори и трети етап от проекта „Антична Сердика“. Индикативната стойност на поръчката, обявена на 31 март, е 10.2 млн. лв. без ДДС. Това е част от отпуснатите през 2011 г. близо 16 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“.

В процедурата могат да участват както български, така и чуждестранни изпълнители. Очаква се тези два етапа да доведат до край трансформацията на археологическата забележителност.

Проектът „Антична Сердика“ е резултат от съвместните усилия на Столична община, „Метрополитен“ ЕАД и Министерството на културата. Невероятната археология бе открита при строежа на метростанция „Сердика II“, в пресечената точка на първия и втория метродиаметър.

„В устройствената световна практика реализацията на големи градски инфраструктурни обекти се ползва като благоприятен повод за разкриване на експониране на археологически структури и в интегрирането им в съвременната тъкан на градовете“, допълват още авторите на проекта арх. Васил Китов, арх. Красен Андреев и арх. Славей Гълъбов.

До края на 2013 г. се предвижда да се осъществи пълната интеграция на разкритите останки на антична Сердика, Средновековието и възрожденския период в общо подземно пространство от 19 000 кв.м.

Първият етап от проекта бе завършен през есента на 2012 г. Той е свързан с изграждане на пешеходната зона на Ларгото с площ 8500 кв.м. Обхваща територията над пресичането на конструкциите на метродиаметри I и II.

До автентичната част на подземното ниво се стига по стълби, където могат да се видят плочи от улицата. На съвременното 8-мо ниво са изградени 8 мозайки по подобие на римските оригинали.

Вторият етап предвижда устройването на разкритите археологически структури като място за провеждане на различни културни събития и обхваща археологическото ниво под Ларгото и под бул. „Мария Луиза“ с площ 8000 кв.м. Също така ще се обособят още зона за музейно експониране на демонтираните при разкопките под „Мария Луиза“ останки от църква и фрагмент от хан на средновековния период, зони за отдих и наблюдение с кафе-пунктове, зони за експониране на колекционерски сбирки, за представяне на изложби на визуални изкуства – скулптура, живопис и други.

В третия етап от проекта „Антична Сердика“ се предвижда експониране на  разкритите археологически структури в естествения им вид в откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза“ и „ЦУМ“.

Етикети:

проект | Антична Сердика