Какво правят служителите ви, когато не ги гледате?

14
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Като работодател, сигурно отдавна вече сте наясно, че служителите ви си позволяват малко лично време докато са на работа. Много е възможно това да ви дразни и да ви кара да мислите, че подчинените ви саботират нарочно вас и вашия бизнес. Какво да правите? Да наказвате, уволнявате, да крещите? И с какво всъщност се занимават тези хора, когато не ги гледате?

69 на сто от служителите си признават, че пропиляват поне по половин час от всеки работен ден. Други 21 процента губят време поне веднъж седмично. А какво правят останалите трудолюбиви, доблестни 10%, които не губят и минута от ценното работно време? Ами лъжат, без да им мигне окото!

Е, може и да не е така. Но шансовете са много високи. Та кой от нас е срещал това легендарно същество – офис работника, който не си позволява да се разсее?

Какво правят обаче служителите, когато шефът не ги гледа? Естествено, първото, за което ще се сетите, е Негово величество интернет. 80 на сто от служителите прекарват част от работното си време в неформални разходки из мрежата. И това са само официалните цифри. Кое ги привлича най-много? Изненадващо, социалните мрежи са едва на второ място – 16% от служителите не могат да работят, без да проверяват Фейсбука си от време на време. Не, най-силният разсейващ фактор – това са новините. Цели 37 процента от офис работниците прекарват част от трудовите си часове в четене на най-новото от света.

Въпреки това Фейсбук си остава най-посещаваният сайт. 15% от служителите са там всеки ден, а 14% предпочитат Yahoo. 10 на сто от хората явно ценят особено много кариерата си, тъй като крадат време от работа, за да навестяват LinkedIn.

Интернет обаче не е най-голямата черна дупка, в която изтичат времето и енергията на вашите служители. Оказва се, че най-опасният офисен капан са разговорите с колеги. Почти половината от всички служители – 43%, не могат да си представят деня, без да побъбрят за нещо разтоварващо помежду си. Сърфиращите в мрежата са далеч назад на второто място с едва 28%.

Трябва ли да се нервирате от тези данни? Трябва ли да спрете интернета на служителите си? Или да прогонвате със строг поглед спонтанната сбирка на на приятна приказка край автомата за вода? В никакъв случай!

Въпреки че всяка секунда, прекарана в неработни занимания, ви изглежда като загуба на пари за бизнеса, истината е, че осемчасовият работен ден е много изтощителен. Всеки от нас се нуждае от време да презареди батериите. Ако няколко минути във Фейсбук или кратък разговор с колега за децата е всичко, което е необходимо на вашите служители, за да се върнат после към задълженията си с нови сили, то позволете им го. Оказва се, че 60 процента от проучените офис работници смятат, че 15 минути забавления в интернет повишават продуктивността им.

Като работодател, вие трябва да следите за крайния резултат. Ако служителите ви не се справят с разумно разпределените от вас задачи, значи е време да наложите дисциплина – при това индивидуално, лице в лице. Не правете аматьорската грешка да прилагате наказания или промени за всички, когато забележите проблем с един или двама служители.

Помислете и колко работа вършат бедните ви служители, когато не са в офиса. Да, може да пращат есемеси в работно време, но вероятно проверяват работния си имейл, докато пазаруват в магазина. Ако очаквате 100% от вниманието им по време на работния ден, може би ще го получите, но те ще се разбунтуват, като забравят напълно за бизнеса в края на седмицата и на работното си време.

Данните са събрани в проучване на Salary.com, направено сред 1028 служители в САЩ.

Сюзан Лукас, експерт по Човешки ресурси, за Inc.com