Яжте риба, за да живеете по-дълго

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Консумирането на риба два пъти седмично може да удължи живота ви, сочи ново американско проучване, съобщава Daily Express.

Резултатите от него показват, че при хората над 65 г., които имат високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта, рискът от преждевременна смърт е с 25 на сто по-малък.

Екипът, включващ учени от университетите във Вашингтон и Харвард е констатирал за първи път в историята, че има връзка между омега-3 мастните киселини в кръвта и смъртността на възрастните хора.

В проучването са включени 2700 възрастни американци. Те били наблюдавани общо 16 години. Когато тестовете стартирали, всички доброволци имали добър здравен статус и не са страдали от хронични заболявания.

В рамките на изследването редовно били изследвани нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта.

Учените следили основно за докозахексаеновата киселина, тъй като силното й присъствие намалява с 40 на сто риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учените твърдят, че рибите, които са богати на полезните омега-3 мастни киселини, са скумрията, сардините и сьомгата.

Въпросните киселини стимулират работата на сърцето и регулират кръвното налягане. Проблемът е, че не се произвеждат по естествен път от организма, а се налага да се набавят чрез храна, предаде БТА.