БСП заменя плоския данък с данък „лукс“

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

БСП отстъпи сериозно от собственото си решение на конгреса през февруари да замени плоския данък с прогресивно подоходно облагане. Вчера Националният съвет прие окончателния вариант на предизборната платформа на партията, който предвижда запазване на 10-процентовия налог като цяло и по-висок процент само за най-богатите. Социалистите се отмятат и от обещанието за необлагаем минимум, записано в конгресните документи. То е заменено с ангажимента да повишат еднократно най-ниските доходи с 10 процента. Соченият като бъдещ премиер Пламен Орешарски обявил пред социалистите, че цялостен отказ от плоския данък ще бъде лош сигнал за бизнеса и хората масово ще започнат да се осигуряват на минимални доходи.

След близо 3-часово разгорещено обсъждане на платформата стана ясно, че работна група тепърва ще изчислява за кои доходи ще се въвежда по-висок данък. Разбра се само, че по-високата ставка ще се прилага за доходи, които надхвърлят стократния размер на минималната работна заплата, т.е. 3100 лв.

Един от авторите на платформата – Янаки Стоилов, обясни, че социалистите не се отказват от прогресивното облагане, но тепърва ще се обсъжда коя стъпка кога може да се въведе. Обсъжданите на заседанието варианти са налог от 15-20% за месечен доход над 4-5 хил. лв. По изчисления на левите експерти това ще засегне около 100 хиляди души. В платформата са запазени другите обещания на БСП – за нови 250 хил. работни места, 450 лв. минимална заплата до края на мандата, по-ниска тарифа за цената на тока до определен минимум, разбиване на монополи и предотвратяване на картели, както и преразглеждане на действащи концесионни договори. Социалистите ще въвеждат и гражданско наблюдение върху регулаторните органи и обществените поръчки.

На пенсионерите БСП предлага намаляване на таксите при личния лекар на 1 лв. Обещанието за връщане на старите условия за пенсиониране обаче също е претърпяло корекции. В последния вариант на платформата се предвижда запазване на сегашното положение. От БСП предлагат още да се премахнат лимитите на прегледите при специалисти и да се въведат финансови стимули за болници в отдалечени райони.

До редакционното приключване на броя пленумът на БСП не беше приключил с подредбата на листите за предстоящия вот. Стана известно само, че дългогодишният врачански депутат Георги Божинов се оттегля от първата позиция в Търговище, след бунт на местните социалисти.

–– СВЕТСКА КВОТА

Пълна със светски личности, спортисти, културни дейци и ексдепутати се оказа гражданската квота на БСП, която пленумът одобри вчера. В 24 МИР в София ще се състезава световноизвестният ни оперен певец Калуди Калудов. Прочулият се като издател на еротичното списание „Плейбой“ Мартин Захариев пък е включен в соцлистата за 23 МИР. Ръководещата столичната болница „Шейново“ Таня Андреева пък е в 23 МИР. За Ямбол е избран шефът на Съюза на българските писатели Николай Петев. Представително лице за социалистите в Русе ще бъде олимпийският ни шампион по стрелба Таню Киряков. Актуалният макроикономист Петър Чобанов е издигнат в Пловдив-град. Неизвестно защо е включен в гражданската квота отцепилият се от РЗС в миналия парламент ексдепутат Георги Терзийски. Подкрепата, която даде на левицата в пленарна зала, му е спечелила избираемо място в Габрово. Друг бивш депутат и настоящ вицепрезидент на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Петър Кънев ще се състезава за социалистите във Велико Търново.