Създаване на мобилно приложение с цел по-добра SEO оптимизация

2
Добави коментар
blog7
blog7

Гост автор: Андрей Димитров

Развитието на новите технологии отварят нови врати и хоризонти пред SEO-тата и уебмастърите. Достатъчно е да бъдем малко по-адаптивни към всичко случващо се в света на SEO-то и в света на новите технологии и да се опитаме да изградим мост между двете, който би работил в наша полза. Мисля, че отдавна вече е известно, че само чрез събмитване по директории и социални мрежи едва ли бихме постигнали кой знае какъв ефект. Говорил съм за това на няколко пъти в моя SEO блог. Тези техники вече са остарели и се използват предимно от спамъри. Не казвам, че няма никаква полза от тях, по-скоро мисля, че ефекта от тях е минимален.

В тази статия искам да споделя как чрез създаването на най-обикновенно мобилно приложение успях да преборя почти цялата конкуренция в ниша, която не е обект на тази статия. Ще споделя само това, че два от конкурентните ми сайтове имат няколко хиляди линкващи домейни!

Картинката по-горе представлява отчет от Market Samurai. За да запазя конфиденциалност съм скрил сайтовете, включително и моят, който е на втора позиция в отчета (ограден с червено). Втора позиция в отчета означава втора позиция в серпа. Тоест, показани са сайтовете така, както се намират подредени в резултатите на Google, плюс данните за всеки един от тях.

И така – как се преборват сайтове с няколко хиляди линкващи домейни и история от 7, 10 и 12 години?

Отговорът ми ще е еднократен и ясно формулиран: Със съдържание, което другите сайтове не притежават, само аз притежавам и хората го намират за полезно, плюс малко на брой, но много силни връзки, които са натурални. Малко по-надолу ще разкажа как точно се сдобих с тях.

Но нека да поясня нещо – съдържанието в един сайт може да бъде всякакво, нека да не се приема, че става въпрос за текст. В крайна сметка всеки добър копирайтър може да напише добра статия, която да привлича хората и да им е полезна. Проблемът идва от там, че в момента копирайтинга в БГ е в своя апогей. Тоест, почти всеки един уебсайт, който е тръгнал да прави SEO разчита на добрия текст. И се получава така, че повечето сайтове държат едни и същи козове в ръцете си, които някак си се неутрализират.

Ако всеки сайт в ТОП10 пише адски добри текстове, то тогава кой сайт заслужава да бъде номер едно? Въпрос с повишена трудност … или не съвсем. Както казах и по-горе – съдържанието в един сайт може да не е само текстово. Текстът, картинките и видеата са вече 100% задължителни! Но за да влезете в ТОП резултатите ще ви трябва нещо повече. Нещо, което другите сайтове нямат…

Погледни “Защо СЕО експертите обръщат все по-голяма тежест на съдържанието.

Цитат от Мария Моева:Има много малко място на първата страница и обикновено, когато се чудите защо сайта е там или не е там, е хубаво да си зададете въпроса “Наистина този сайт ли е най-добрият отговор на въпроса, който задава потребителя”? “Това наистина ли е ТОП 10 с най-добрите сайтове които трябва да се класират по този точно въпрос”? Точно в този ред на мисли е добре всеки да си зададе същите въпроси за своите сайтове.Какво направих аз в конкретния случай?

Реших да създам нещо уникално, което си е само мое, което никой друг не може да изкопира, или да му отнеме авторските права. А дори и конкурент да го постави на сайта си, то това да е само в мой плюс. Дойде моментът в който създадох първото си Android приложение. То не прави нищо конкретно – просто една мобилна версия на сайта, но под формата на приложение.

Платих такса на Google и станах с девелъпърски акаунт. Направих приложението, написах подробен description с линк в него към сайта ми. Публикувах го и след около 2 часа вече беше достъпно за сваляне в Google Play. Освен в приложението Google Play, приложението имаше свой собствен URL в play.google.com. Описанието, което бях написал се показваше като основен текст там. Линкът беше активен, dofollow redirect. Дадоха ми и бадж, че приложението е достъпно в Google Play, който сложих на сайта си и честно казано, сайта започна да изглежда доста по-авторитетно.

Сайта ми започна да се държи доста по-добре в резултатите, започнах да имам търсения и по домейна, не само по основната ключова фраза. Което означаваше, че хората явно са харесали сайта ми. А инсталациите на приложението нарастваха с всеки изминал ден. До момента са няколко хиляди, а оценката му е над 4.

Последва линкбилдинг със статии в сравнително авторитетни сайтове + много социални сигнали. Е добре де, признавам, че малко си помагах с Fiverr.com за социалните сигнали. Но това какви статии съм публикувал и къде също не е обект на тази статия.

Голямата изненада за мен дойде, когато разбрах, че имам натурални връзки и то от много авторитетни международни сайтове. Сайтове за ревюта на приложения. Оказа се, че са ми сложили връзки от http://www.appbrain.com(сайта има 19 000+ линкващи домейна) и от http://www.appszoom.com (2800+ линкващи домейна)! И двата сайта са с PageRank 6 на главната страница.

Връзките са напълно реални, без никакви редиректи! Едната връзка има anchor text името на домейна ми, а другата – “visit site”. Най-вероятно точно тези връзки са натежали и са позиционирали сайта ми, там където е в момента. И дори съм сигурен, че ако се захвана ще намеря доста сайтове, които предлагат да си събмитнеш приложението и да получиш линк. Но в моя случай явно горните два сайта са ми били достатъчни.

В заключение мога да кажа, че SEO ще става все по-сложно за изпълнение. Стандартните методи ще губят сила в полза на иновативни и креативни идеи – с малко труд – максимум печалба.

Автор на тази статия е Андрей Димитров. Занимава се със SEO от 2009г. Поддържа блог w1ck3dgam3.com, и е автор на сайта за ревюта Wickeble.com.

Google+ Comments