Тези вкусни мъфини!

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Има сведения за рецепти за мъфини още от 19. век, но едва в края на миналия век кексчетата придобиват повече популярност. Съществуват два типа мъфини според произхода им.Английските мъфини са разпространени само на територията на Великобритания. Те са кръгли, плоски и се приготвят на тиган. Освен това рецептите им включват мая. Другият вид са американските мъфини – познати по цял свят. При тях маята е заменена с бакпулвер или сода, пекат се на фурна в специални форми.

Съставки за мъфини Задължителните съставки на мъфините са брашно, мазнина (най-добре масло), захар, бакпулвер и прясно мляко. Освен тях може да добавяте също различни плодове, зеленчуци, колбаси, сирена и подправки. Обикновено сладките мъфини включват стафиди, бадеми, какао, парченца шоколад, плодове като боровинки, ягоди, кайсии, портокали, както и сладка и конфитюри. Неповторимият вкус на малките кексчета се подсилва с ароматни подправки от типа на канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил.

Рецептите за солени мъфини пък залагат най-често на разнообразието от зеленчуци и сирена, смесени с шунка или друг колбас и подправки като майорана, чубрица и черен пипер. По желание може да замените традиционното бяло брашно с царевично и да използвате обезмаслено прясно мляко – така ще направите кексчетата по-здравословни.

Как да приготвите мъфини?
Всъщност противно на очакванията мъфини се приготвят изключително лесно, стига да следвате основните правила. Най-важното е, че сухите съставки (брашно, захар, подправки, набухватели) и мокрите (масло, яйца, мляко) се приготвят отделно и се смесват накрая.

Тестото не бива да се бърка прекалено много, тъй като мъфините може да останат твърди след печене или да се получат кухини във вътрешността им. На-добре използвайте шпатула и направете не повече от 12 „оборота“. Дори да останат бучки, не се тревожете – във фурната подобни недостатъци ще изчезнат.

По-добре напълнете тестото в хартиени кошнички, за да може после по-лесно да извадите кексчетата и да не се мъчите с миенето на тавата. Ако пък обичате мъфините по-хрупкави, тогава се откажете от кошничките, но предварително намажете „гнездата“ обилно с мазнина. Важно!!! Напълнете само 2/3 от обема на формите за мъфини. Ако сте решили да добавяте плодове или шоколад, сложете първо малко от сместа, след това „тайната съставка“ и накрая още от сместа.

Мъфините се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20мин. Гледайте да разположите тавичката в средата на фурната, за да се изпекат кексчетата равномерно. Проверете дали са готови с помощта на познатия метод с клечката за зъби. Перфектният мъфин има лека коричка, заоблен „купол“, а отвътре е мек и без много кухини.

Разлика между мъфини и къпкейкове
Напоследък у нас все по-упорито се заговори и за къпкейкове – малки десертни кексчета, които много приличат на своите „събратя“ мъфините. Разликата между двата вида вкусотии е на пръв поглед незначителна. На първо място, те се отличават едни от други по размери и количеството на съставките.

Това предполага и по-малко време за печене. Най-съществената разлика обаче се крие в технологията на приготвяне. Докато при мъфините вече разбрахте, че сухите съставки се подготвят отделно от „мокрите“, то при къпкейковете първо се разбират захарта и маслото и след това се добавят останалите продукти. Ето защо вътрешността на мъфините наподобява тази на хляба, а на къпкейковете – на торта.

Още за мъфините:

Пресейте брашното, за да станат мъфините по-пухкави.
В случай, че сместа не ви стигне за всички гнезда в тавата, сложете в останалите по 2-3с.л. вода.Ако мъфините не бухнат достатъчно, означава, че сте ги пекли на по-ниска температура или че сте прекалили с брашното. Внимавайте обаче да не ги препечете, защото тогава кексчетата ще станат по-сухи.
Най-добре хапвайте мъфините, докато са още топли. Но ако все пак ви останат, може да ги увиете във фолио и да ги сложите в камерата. Когато апетитът ви се обади, извадете мъфините и ги сложете за малко в микровълновата.За да направите мъфините по-шарени, поставете ги в хартиени „кошнички“ в различни цветове и добавете отгоре им глазура.
Поднесете мъфините като закуска, като добавка към кафето или чая или десерт след основно ястие.

04.04.2013/ Христина Спасова