Село Камен бряг

2
Добави коментар

Камен бряг е село в Североизточна България. То се намира между град Шабла и град Каварна, Област Добрич.

 

Камен Бряг и скалистият морски бряг пред него е притегателно място на поклонниците на девствената природна красота, които всяко лято се стичат тук, за да посрещнат първия Юлски изгрев (Джулай морнинг). Самото село впечатлява със своите спретнати и чисти, уютни селски къщи. Пред тях се простират зелените чардаци на лозниците, а окото на посетителя се радва на китните и подредени цветни градини. Камен бряг е известно и с гъстото домашно вино и ракия, с дъх на билки и смокини.

 

Изключително популярна сред любителите на рок и хипи-културата в България е местността “Огънчето”, получила названието си, благодарение на изоставен стар сондаж за природен газ, от който вече половин век излиза пламък. Преди година огънчето е било на самия скален ръб. Заради множеството инциденти се е наложило да го изместят.

 

На 2 км южно от Камен бряг е местността “Яйлата”. Тя е обитавана от хората в продължение на около седем хилядолетия. Тук са живели траки, римляни, гърци, славяни и прабългари. Откритите древни светилища са свидетелство за култа към различни езически божества. В “Яйлата” е намерен древен тракийски некропол от 2-ри век с двукамерни гробници. В района са открити 101 пещерни жилища. Според някои хипотези тук в дълбока древност са живели сарматски племена. Говори се, че по тези места наместникът на Александър Македонски – Лизимах укрил огромно съкровище.

 

На територията на Яйлата гнездят над 50 вида птици (корморани, папуняци, дъждосвирци, синявици, бухали и др ). От тук минава Виа Понтика – един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения. Красотата на резервата е невероятна през пролетта когато цъфнат божурите.

 

За разлика от многобройните свидетелства за живот по тия места през древността, сведенията за по-новата история на Камен Бряг са оскъдни. Знае се, че турското му име е Кая бей кьой, което означава “село край кошарата на бея”. Според друга версия името идва от турската дума “кая”, която може да се преведе и като скала. Българското население е дошло по тия места през 19-и век от Еленския и Котленския Балкан. Запазен е споменът, че част от местните жители са населявали изчезналото вече село Сурти кьой. Там е бил чифликът на богат земеделец – дядо Наньо, който се премества в Камен бряг с многобройната си фамилия. Румънските окупатори кръщават селото Стънка /скала/. Училище тук е имало още по време не румънската окупация. През 1958 г. е построена нова училищна сграда, но училището  е закрито през 70-те години. Училищната сграда след това е превърната в археологическа база.

 

 

През 2004 г. за пръв път в историята на Камен бряг е изграден православен храм. В църквата “Св. Св. Константин и Елена” могат да се видят уникални икони от гипсокерамика дело на художника Атанас Гаджев.