Безкрайните бетонни гета на Хонконг (галерия)

2
Добави коментар
bgreal
bgreal

04 Април, 2013 г. – 11:09, Коментари – 4

Ако досега сте си мислели, че панелните квартали в България са потискащи, само разгледайте галерията по-надолу и коренно ще си промените мнението. Принудени от липсата на пространство и безумно високите цени на жилищата, стотици хиляди жители на Хонконг прекарват живота си наблъскани в кутийки, които по нашите стандарти трудно могат да се нарекат жилища.

Роден в Мюнхен и понастоящем живеещ в Хонконг, известният фотограф Michael Wolf фокусира кариерата си върху запечатването на живота в мегаполисите по света. Много от неговите проекти документират архитектурата и културните особености в големите градове. В неговата серия, наречена Architecture of Density (Архитектура на гъстотата – б. ред.), Michael Wolf демонстрира забележителен стил – той премахва хоризонта и небето от снимките си и по този начин ги прави плоски, без дълбочина. Окото на читателя буквално няма къде да си почине от безкрайните колони с тераси и прозорци в хонконгските квартали-спални.

Wolf снима както нови, така и рушащи се или поне нуждаещи се от сериозен ремонт блокове. Объркващата гледна точка на фотографа дезориентира зрителя и той остава с впечатлението, че бетонните комплекси продължават в безкрайността. Което често не е много далеч от истината, между другото.