Мъжът на Виргиния Здравкова с две обвинения

2
Добави коментар
mignews
mignews

Мъжът на дизайнерката Виргиния Здравкова – Димитър, който е бивш състезател по плуване в пазарджишкия отбор по плуване “Хеброс”, отдавна е бил в бизнеса с антики.  Той бе арестуван преди дни заедно с авера му Ангел Пеев-Малкия, докато се опитвали да извършат незаконна сделка с антики.

Оказва се, че той има и висящо дело в Благоевград, отново за притежание на археологически находки. За последните намерени Здравков, по прякор Пальонката, опита да се оправдае пред съда, че монетите били съвременни, без историческа стойност и ги бил подготвил за подаръци на приятели, но съдия Кристина Пунтева бе непреклонна и го остави в ареста.

Според запознати той, заедно със съучастника му Малкия, са едни от основните играчи в нелегалния бизнес с антики на международно ниво и са поддържали канала за износ в Западна Европа. Антимафиотите са ги спипали в момента на осъществяване на сделка, а заедно с тях е бил задържан и 30-годишния Георги Тихлев от с. Сусам и Т. Т. от Хасковско, които също били в бизнеса в ролята на дистрибутори.  За подобно престъпление мъжът на Здравкова е бил обвинен и преди и делото още не е приключило, тъй като се чаксат експертизи.  Преди да ги спипат, Пальонката и Малкия били следени няколко месеца, твърди „Телеграф“. При претърсването на дома на Пеев били открити 170 антични монети, златни, сребърни и бронзови, както и около 50 предмета. В жилището на Здравкови пък са били намерени 8 златни монети и 25 антични предмета.

Според разследващи Здравков бил по-дребната риба в търговията – даже сам ходил по иманярски акции, копаел основно монети, които после пласирал на колекционери.  Наскоро пък той е бил осъден за това, че е шофирал с отнета книжка и това даде повод на прокуратурата да поиска постоянен арест. През 90-те години пък е бил пак осъден за тежка катастрофа. За момента и двамата остават в ареста. Също на топло остава и Георги Тихлев.