Над 100 тона радиоактивна вода изтекоха от ”Фукушима”

1
Добави коментар
mignews
mignews

Компанията ТЕПКО, оператор на японската АЕЦ „Фукушима-1″, информира, че от централата са изтекли 120 тона замърсена вода с общо съдържание на радиоактивни елементи 710 милиарда бекерела, съобщи РИА Новости. Изтеклата вода не превишава един процент от общия обем на хранилището. Радиоактивната вода бе съхранявана в подземен резервоар; тази нощ компанията съобщи за евентуален теч, без да посочва точно количество.

Днес изтичането бе потвърдено и стана ясно, че съдържанието на радионуклеиди в заразената вода е близо 5900 бекерела на кубичен сантиметър. ТЕПКО вече изпомпва водата в друг резервоар, но процесът може да трае 5-6 дни, уточнява агенцията. Повреденият резервоар се намира на около 800 метра от океана, но от ТЕПКО увериха, че радиоактивната вода не е стигнала дотам.

След събитията от 2011 г. обаче обектът е особено уязвим за природни бедствия, посочва Франс прес. Поради силно земетресение и цунами преди две години охладителните системи на реакторите в АЕЦ Фукушима-1″ спряха и горивото се разтопи. Ситуацията бе стабилизирана и дейността за ликвидиране на последиците от аварията продължава.

През март „Фукушима-1″ демонстрира, че може да поднесе нови неприятни изненади – неочаквано излязоха от строя системите, охлаждащи басейните с отработено ядрено гориво. Температурата в тях започна да се покачва и аварията бе окачествена като най-сериозния инцидент след 2011 г. Разбра се, че за случая е виновен плъх, промъкнал се до електротаблото и причинил късо съединение.