Доклад пали нов спор за наплив на българи във Великобритания

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Снимка: Архив

Нов доклад, опровергаващ страховете за неконтролируем наплив на българи и румънци догодина във Великобритания, отново разпали спор дали такъв се задава и какво правят властите по въпроса.

Според анализа на Националния институт за икономически и социални изследвания (НИИСИ) гражданите от двете страни едва ли ще предпочетат Обединеното кралство за емиграция, а ако го сторят, е малко вероятно да претендират за социални помощи и общински жилища, каквито са опасенията на британските власти. Към такъв извод водят данни за напусналите вече България и Румъния през последните години.

168 хил. българи и 823 000 румънци се заселили в Испания, 46 хил. българи и 888 хил. румънци – в Италия, докато във Великобритания те са значително по-малко – съответно 26 хил. и 80 хил. Повечето от тях са млади хора, в добро здраве, които искат да работят и да повишат стандарта си на живот, а не да бъдат „социални туристи“.

В доклада обаче се признава, че е трудно да се прогнозира дали тази тенденция ще продължи, тъй като всичко зависи от икономическото положение в България и Румъния, а също и в изпитващите финансови трудности Испания и Италия, които досега са били предпочитани дестинации за емиграция на гражданите от двете страни.

Анализът на института е изготвен по поръчка на британското външно министерство. В 60-страничния документ се посочват известни вече статистически данни. За тях обаче има съмнения, че не отговарят на действителното положение, тъй като голяма част от имигрантите не се регистрират заради съществуващите в момента трудови ограничения или за да избегнат плащане на данъци.

По тази причина групата за натиск „Майгрейшън уоч“ нарече доклада „замазване на проблема“. „Той загърбва всякакви признаци за увеличаване на имиграцията от тези държави, чиито работници са сред най-мобилните в ЕС.

Нещо повече – в него се избягва и ключовият въпрос за това колко румънци и българи, които сега се намират в Испания и Италия, могат да се прехвърлят във Великобритания“, каза пред Би Би Си Андрю Грийн, председател на организацията, която води кампания за по-твърд контрол върху имиграцията в Обединеното кралство. Той припомни прогнозата на „Майгрейшън уоч“ за по 50 хил. пришълци от двете балкански страни на година от 2014 до 2018.

Данните за вече дошлите пък се разминават с обявените 94 000 румънци и 47 000 българи от Националния статистически институт през миналия юли. Те бяха цитирани в речта на британския премиер Дейвид Камерън преди дни, с която обяви край на мекия подход при раздаването на социални помощи, общински жилища и достъп до здравеопазване за имигранти.

„Дейли телеграф“ разкри, че макар на НИИСИ да са платени 30 000 паунда обществени средства и да му е предоставен достъп до над 100 научни разработки, от него не е изискано да направи прогнози колко граждани на България и Румъния могат да дойдат във Великобритания догодина, след като паднат трудовите ограничения за тях.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти