Марк Нопфлър няма да свири в Русия заради натиск на Кремъл над правозащитни организации в страната

4
Добави коментар
chuime
chuime

Марк Нопфлър отмени концертите си в Русия за 7-и и 8-и юни 2013 г. Причината, посочена от основателя на Dire Straits е, че Русия оказва натиск върху правозащитни организации в страната. Миналата година британският музикант критикува присъдата, дадена на три от момичетата от групата Pussy Riot.

По повод отмяната на участията си в Русия Марк Нопфлър пусна на сайта си следния текст:

„Имайки предвид натиска на руските власти над правозащитни организации, включително Amnesty International и Human Rights Watch, реших да отменя планираните за юни концерти в Москва и Санкт-Петербург. Винаги съм обичал да свиря и пея в Русия и много съм привързан към страната и хората й. Надявам се, че сегашната обстановка скоро ще се промени“

Миналия месец в Русия започнаха масови претърсвания на офиси на неправителствени организации, включително Human Rights Watch и Amnesty International, обществото „Мемориал“, асоциацията „Агора“ и Московската Хелзинкска група. Владимир Путин отрича това да е опит за натиск върху правозащитните организации. Пред телевизия ARD руският президент каза, че с чуждите фондации в Русия няма никакъв проблем ако обяснят кой, с колко и защо ги финансира.

Концертът на Марк Нопфлър в София е на 29 април в зала 1 на НДК. Носителят на 3 награди „Грами“ ще бъде тук по покана на София Мюзик Ентърпрайсис и Live Nation.

Билетите за концерта на Mart Knopfler могат да бъдат закупени от:•    КАСАТА НА ТИКЕТПРО В БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР НДК•    КАСАТА НА АРЕНА АРМЕЕЦ СОФИЯ•    ОНЛАЙН НА АДРЕС WWW.TICKETPRO.BG   •    КАСИТЕ НА ТИКЕТПРО БЪЛГАРИЯ  И НЕГОВИТЕ ПАРТНЬОРИ